Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Energiazabálók és kiküszöbölésük

Az energia hatalmas érték, főleg akkor, mikor nincs belőle elég. Éppen ezért, azokat a gépeket, amik energiazabálók, érdemes a lehető leggyorsabban kiiktatni a háztartásunkból, vagy legalább tenni az ellen, hogy sok energiát, így pénzt emésszenek fel.

Híresőháztartáspénzenergia
2024. július 09. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Creative,Ideas,Of,Saving,Energy,And,Renewable,Power,Concept,,Hand


A modern technológiák terjedése szinte valamennyi háztartásban jelen van. Ez egyrészt jelenti azt, hogy egyre energiatakarékosabb eszközökkel rendelkezünk, de azt is, hogy egyre több a kütyü, az energiazabálók, amit tölteni, működtetni kell. Az inhabitat.com cikke alapján a következőképpen alakul egy átlagos háztartás energiafogyasztása százalékosan:

  • 1. Fűtés és hűtés: 45-50% a legnagyobb villamosenergia-fogyasztó az átlagos háztartásban
  • 2. Vízmelegítő: 12%
  • 3. Világítás: 9-12%
  • 4. Hűtőszekrény: 8%
  • 5. Mosó- és szárítógép: 5%
  • 6. Elektromos sütő: 3%
  • 7. Mosogatógép: 2%
  • 8. TV és kábeldoboz: 2%
energiazabálók, villanykapcsoló, kéz, lekapcsol
Az energiazabálók ellen érdemes védekezni

Az energiazabálók és kiiktatásuk

Ebből látszik, hogy igazán nagy megtakarítást a fűtés és hűtés terén érhetünk el, ez azonban jellemzően nagyobb beruházást is igényel. Ha ez már megvan – vagy ne adj’ Isten egyelőre nincsen rá keret – akkor a kisebb fogyasztó megzabolázása is jelenthet megtakarítást.

A tusolás kontra kád harcból a vízmelegítő energiafogyasztása alapján is egyértelműen a tusolás, sokkal inkább a gyors tusolás jelenti a megoldást. A világítás LED-lámpára cserélése is egy okos döntés, ráadásul nem kell mindenhova egyszerre beszerezni a drágább izzókat.

A TV, telefon, laptop, konzol és más kisfogyasztók esetében a helyzet egy kicsit másképpen alakul. Ezeket ugyanis többnyire ki kell húzni ahhoz, hogy valóban ne fogyasszanak energiát. Az átalakítók, melyek a laptop és a mobilok töltőjén is jelen vannak, kis mennyiségben egyfolytában vesznek fel feszültséget, ahogyan a TV és sok más eszköz is teszi. Itt két megoldás adódik: vagy egyszerűen kihúzzuk, vállalva azt a minimális kényelmetlenséget, mely ezzel jár, vagy olyan kapcsolóval bővítjük a rendszert, mellyel ezek a fogyasztók áramtalaníthatók. Bár valóban nem ezek adják a lakás fogyasztásának nagyját, mégis nagyon sok pénzt tarthatnak meg a tárcánkban.

forrás

Nyitókép: Shutterstock