November 21. Csütörtök, Olivér

BPA = inulinrezisztencia?

A BPA, vagyis a biszfenol A nevű vegyület az egyik legelterjedtebb anyag a műanyagok körében. Széles körben használják például az élelmiszercsomagolásokban is, holott tudjuk, hogy mérgező lehet.

HíresőműanyagBPABPAveszély
2024. július 14. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Empty,Colored,Carbonated,Drink,Bottles.,Plastic,Waste


Éppen ezért határoztak meg egy biztonságos határértéket, melyet még a szervezet képes tolerálni. Azonban nem túl jó hír, hogy a kutatók közvetlen kapcsolatot mutattak ki a BPA és az inzulinrezisztencia között.  

BPA, tábla, kréta, ír
BPA - komoly gondokat okoz! /Fotó: dizain / Shutterstock

A 40 fő bevonásával lefolytatott kísérlet, melyet a Kaliforniai Állami Egyetem kutatói készítettek, azt az eredményt adta, hogy a napi 50 mikrogramm/ testsúly kilogramm (ez a “biztonságos” érték) már mérhetően csökkentette a szervezet érzékenységét az inzulinra. 

Nearest,Gallon,Water,Delivery,,Bpa,Free,Gallons,,Refill,Gallon,Water
Fotó: lanny photo / Shutterstock

Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság már javasolta, hogy 2024-től tiltsák be a BPA használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A műanyagok helyett jó megoldás lehet az alumínium, mely olcsón állítható elő, de ennél is sokkal fontosabb, hogy végtelen alkalommal, 100%-ban újrahasznosítható! 

Nyitókép: Shutterstock