A BPA, vagyis a biszfenol A nevű vegyület az egyik legelterjedtebb anyag a műanyagok körében. Széles körben használják például az élelmiszercsomagolásokban is, holott tudjuk, hogy mérgező lehet.
Éppen ezért határoztak meg egy biztonságos határértéket, melyet még a szervezet képes tolerálni. Azonban nem túl jó hír, hogy a kutatók közvetlen kapcsolatot mutattak ki a BPA és az inzulinrezisztencia között.
A 40 fő bevonásával lefolytatott kísérlet, melyet a Kaliforniai Állami Egyetem kutatói készítettek, azt az eredményt adta, hogy a napi 50 mikrogramm/ testsúly kilogramm (ez a “biztonságos” érték) már mérhetően csökkentette a szervezet érzékenységét az inzulinra.
Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság már javasolta, hogy 2024-től tiltsák be a BPA használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A műanyagok helyett jó megoldás lehet az alumínium, mely olcsón állítható elő, de ennél is sokkal fontosabb, hogy végtelen alkalommal, 100%-ban újrahasznosítható!
Nyitókép: Shutterstock