Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A városi élet ártalmas a mentális egészségre?

Évek óta trend, hogy egyre több ember költözik a városokba. Itt több a munka, egyszerűbb az élet, hiszen ha este az ember más kultúrák ételeire vágyik, csak egy telefonjába kerül, és már hozzák is a rendelt ételt! Könnyebb a közlekedés, közelebb van a munkahely, és még autót sem feltétlenül kell fenntartani!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
City,Square,And,Skyline,With,Modern,Buildings,Scenery


A városnak azonban megvannak a maga hátrányai is, melyek közül egyre többet azonosítanak a tudósok. A zaj- és a légszennyezettségről tudjuk, hogy rossz hatással vannak a pihenésre, most már azonban az is biztos, hogy a mentális problémák kialakulásában is szerepet játszanak.  

város,városi,környezet,épületek,zöldbe,borulva
A város képét is feldobja a természet közelsége. / Fotó: Alicia G. Monedero / Shutterstock

Egy 9000 gyermeket felölelő vizsgálat igazolta, hogy azok a lurkók, akik magasabb levegő- és zajszennyezettségű régiókban élnek, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, szorongók. Ez a hatás pedig már az anyaméhben, a szülés előtt is jelen van! 

város,látkép,Green,City,Of,The,Future.,City,Of,The,Future.,Harmony
Fotó: Danila Shtantsov / Shutterstock

A vizsgálat nem teljes, a mintavétel sajnos csak egy réteget célzott, de az Egyesült Királyságban készült anyag mindenképpen vészharang, hiszen rámutat arra, hogy a légszennyezettség és az annyira bagatellnek tekintett zaj bizony már magzati kortól rányomja bélyegét az életünkre, és akár komoly hátrányba hozhatja a városlakókat. 

forrás