Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Közel 2 milliárdos kár keletkezett idén májusban

A május jelentős viharokkal tette szebbé – vagy kevésbé széppé – a mindennapjainkat, hiszen voltak itt cikázó villámok, napsütéses szakadó eső, de a szupercellák is megérkeztek, ráadásul romboltak is.

HíresőviharMABISZkármájus
2024. június 08. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Residential,House,Crushed,By,Fallen,Trees,And,Tree,Limbs,During


Nem is kis mértékben. A Magyar Biztosítók Szövetsége összesítette a viharkárokat májusra. Tudjuk, hogy a májusi eső aranyat ér, de az nem mindegy, ezt az aranyat ki fizeti és kinek... 

vihar,kár,illusztráció
Az időjárás okozta károk valószínűtlenül nagy költségekkel járnak. / Fotó: Kathie Nichols / Shutterstock (a kép illusztráció)

Az összesített adatok alapján a társaságok májusban valamivel több mint 1,7 milliárd forintos kárról kaptak bejelentést. Ez már önmagában is igen magas szám, de ehhez még hozzá kell tenni, hogy ez csak a magáningatlanokat takarja, az ipari létesítményeket, a mezőgazdaságot vagy a közintézményeket nem. 

Storm,"eunice",Damage,To,A,Garden,Fence,In,The,Uk
Fotó: Paul Briden / Shutterstock

Azzal is számolni kell, hogy az “átlagkár” 100.000 forint körül mozog, ami nagyjából megfelel a tavalyi adatoknak, viszont 20–40%-kal magasabb, mint pár évvel ezelőtt. Ebben az emelkedésben a MABISZ szerint jelentős szerepet játszanak a megnövekedett építőipari költségek, de a viharok intenzitása is nőtt, emiatt pedig az okozott kár mértéke is meghaladja a korábban tapasztaltakat. 

forrás

A nyitókép forrása: Tada Images / Shutterstock