Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Az elmúlt 40 évben 500 milliárd eurónál is többe kerültek a természeti csapások csak Európában!

null

Többször foglalkoztunk már a témával, hogy nem olcsó dolog a klímakatasztrófa. De ezt jellemzően egy-egy évre lebontva vizsgáltuk. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, vagyis az EEA most egy összesítéssel élt, mely rámutat arra, mekkora károkkal is járt a szélsőséges időjárás Európában az elmúlt 40 évben.

A klímakatasztrófa időjárásra gyakorolt hatása a szélsőségek felé tolás. És persze balgaság lenne azt hinni, hogy csak ez lehet az oka a szélsőségeknek, mindenesetre tény, hogy egy jelentős részükért ez a hatás a felelős, és a kiteljesedése révén a helyzet csak romlani fog.

A legnagyobb gazdasági károkozók az áradások voltak, ezek 44%-át adják a teljes összegnek, második helyen pedig a viharkárok állnak a maguk 39%-os részesedésével. Az adatokat a biztosítók és más társaságok révén gyűjtötték össze, vagyis a számok nem tartalmazzák azokat a károkat, amiket nem jelentettek be, vagy nem volt lehetőség a kártérítésre. A becsült összeg az elmúlt 40 évre így is eléri az 520 milliárd eurót.

A forintban leírni is nehéz összeget (mai árfolyamon 183 560 000 000 000 forint) kitevő károk legnagyobb része Németországot és Olaszországot sújtotta.

Ugyanakkor a legtöbb emberéletet követelő természeti csapások messze nem látványosak. A vizsgált időszakban 90-142 ezer halálesetet tulajdonítanak a természeti csapásoknak, ezek túlnyomó többsége pedig a hőhullámokhoz kötődik.

képek és lead kép: shutterstock_