Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Ha nincsenek fák, jönnek az antidepresszánsok

A városi környezet nem éppen a legideálisabb az ember számára. Hogy kényelmes, az nem is kérdés, de a kényelemért nagyon nagy áldozatot kell hozni. A légszennyezettség és a zaj ugyanis a mentális egészségre is komoly hatást gyakorol, ahogyan azt egyre több tanulmány is bizonyítja.

Híresőegészségfaváros
2024. június 10. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
View,Of,The,Skyscrapers,Of,Manhattan,Through,The,Trees,On


De akkor mi a megoldás? Mindenki költözzön vidékre? Akkor a városi munkahelyekre bejutni – a mostaninál is nagyobb – rémálommá válik, miközben számolni kell azzal is, hogy ehhez egyébként nincs is elég hely! A város tehát marad, az emberek is egyre nagyobb számban költöznek oda és a helyzet kulcsa is a szemünk előtt van. Legalábbis a szerencsésebbek szeme előtt, a megoldást ugyanis a városi fák jelentik

fák,városi,ültetőládában
Fotó: Tricky_Shark / Shutterstock

Az UFZ, az iDiv és a Lipcsei Egyetem interdiszciplináris kutatócsoportja egy érdekes összefüggést vizsgált, mely rámutat arra, mekkora értéket képviselnek a fák a városban! A Lipcsében, csaknem 10 000 ember bevonásával elvégzett kutatás alapján készült tanulmány rámutatott, hogy amennyiben több fa is van a lakás 100 méteres környezetében, akkor jelentősen csökken annak valószínűsége, hogy az ott lakóknak antidepresszáns gyógyszer alkalmazására lesz szüksége.

Nice,Modern,Leisure,City,Park
A fák a városi életben is kulcsfontosságú szerepet töltenek be. / Fotó: John_T / Shutterstock

Vagyis a fák a mentális egészségünk karbantartójaként is szolgálnak. Így pedig már az értékük is egészen más, hiszen nélkülük a város élhetetlen lenne, az embereknek pedig megnőne az esélyük arra, hogy depresszióba süllyednek. 

forrás

A nyitókép forrása: Shutterstock / Drop of Light