Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Brazília tűzvész után áradásokkal szembesül

Az ország két környezeti katasztrófa szorításában vergődik. Rio Grande do Sul területén még alig vonultak le a Brazília történetében is egyedülálló áradások, melyek 172 halálos áldozatot követeltek, Caatinga területén már most aszállyal kell szembenézni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Fires in Brazil

Brazília Caatinga nevű területén található a Pantanal, mely a vizes élőhelyek egyik legismertebb képviselője, rendkívüli fajgazdagsággal és ritka állatok sokaságával. Most azonban a szárazság mér újabb csapást a területre

Brazília,tűzvész,Pantanal,2020
Brazília korábban is a tűz miatt veszítette el a Pantanal egyötödét. / Fotó: Myke Sena / Northfoto  (A kép illusztráció, 2020-ban készült)

Az elmúlt esős évszakban a csapadék jelentős része elmaradt, mindössze a várt mennyiség 60% érkezett a területre. A nedvesség hiánya és a mostani szárazság pedig együttesen tomboló tűzvészt eredményeztek.  

 

A tüzek intenzitása a tavalyi évhez képest 980%-os, azaz közel 10-szer akkora erővel tombolnak, mint eddig. A meteorológusok pedig nem sok jóval kecsegtetnek, hiszen egyelőre marad a szárazság, azaz a tüzek megfékezésére nem sok esély mutatkozik. 

forrás

A nyitókép forrása: Myke Sena / Northfoto