Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vasút vagy gigakamionok? A jövő kétséges...

A közlekedés és a fuvarozás bizony a klímaváltozás egyik legfőbb kiváltó okai, ugyanakkor a civilizáció fennmaradása érdekében lemondani sem tudunk róluk. A lehető legkörnyezetkímélőbb megoldások felé mozdulás nagyon sokat képes javítani a helyzeten, ezek közt pedig előkelő helyen szerepel a vasút.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Gasoline,Tanker,,Oil,Trailer,,Truck,On,Highway.,Very,Fast,Driving.


Mind áruszállítási, mind közlekedési szempontból előnyös, hiszen a vasút elektromos hajtású - vagy akár az is lehet -, nagy mennyiségeket, illetve sok utast képes egyszerre megmozdítani és bejáratott rendszerrel dolgozik – ami persze további bővítésekre is szorul. 

Riga,,Latvia,-,May,13,,2022:,Very,Big,Old,Used,vasút
Fotó: Alex Unders / Shutterstock

Ezzel szemben a közúti árufuvarozás lényegesen nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, ugyanakkor egyszerűbb, hiszen vonat nem jár mindenhova. Gyorsabb is, hiszen a vonalakon nem közlekedhet egyszerre több szerelvény. Ugyanakkor az előnyei nem akkorák, hogy a klímacélokat érdemes lenne veszélybe sodorni miattuk. Erre vonatkozik az a közlemény is, melyet a kamionok megnövelt méretei kapcsán juttatott el az MTI-hez a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület. 

Very,Long,Lorry,Truck,On,The,Highway,Road,Through,The
Fotó: WR7 / Shutterstock

Rámutatnak, hogy a “gigakamionok” veszélyesek a közlekedésre és nem segítik elő a klímasemlegességi törekvéseket sem, sőt, hátráltatják azokat. A közlemény arra a tényre reagál, hogy márciusban Európai Parlament plenáris ülésén minimális többséggel elfogadta az irányelv felülvizsgálatának első olvasatát, mely a kamionok méretének és súlyának növelésével, illetve annak engedélyezésével foglalkozik. 

vasút,konténerszállító,szerelvény,3d,illusztráció
A vasút lehet a kulcsa a zöldebb áruszállításnak / Fotó: 3d_illustrator / Shutterstock

Forrás: MTI