Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Drasztikusan csökkent a vándorló halállomány

Nagyon hasznos dolog a folyószabályozás, a gátépítés, vagy akár a víz elterelése. Legalábbis számunkra, de a vándorló halak szempontjából ez rettenetes helyzetet teremt, ami mellett mára nem mehetünk el szó nélkül. Ezek a halfajok ugyanis fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, emellett jelentős táplálékforrást is képviselnek!

Híresőhalakédesvízvándorlás
2024. május 27. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
School of fish swim in colorful reef generated by AI


Számuk azonban világszerte lecsökkent, méghozzá veszélyes mértékben. A már említett folyószabályozási, -átalakítási lépések hatalmas változást okoztak a halak vándorló életmódjában, sokszor egyszerűen ellehetetlenítik az útvonalakat. 

vándorló,halak,gát
Fotó: freepik

Csak Európában mintegy 1,2 millió gáttal lehet számolni, de világszerte szinte mindenhol igyekeznek a vizet szabályozni, megtartani, ami pedig a vándorló édesvízi halpopulációk jelentős csökkenéséhez vezet. 

High angle shot of a beautiful river surrounded by buildings in Veere, The Netherlands
Fotó: freepik

Számszerűsítve ez a csökkenés 1970-óta több mint 80%-os, vagyis a probléma nem csak egyszerűen nagy, hanem katasztrofális. A Living Planet index frissen közzétett tanulmányának egyik sarkalatos pontja éppen az, hogy felhívja a figyelmet ezeknek a halaknak a helyzetére, illetve arra, milyen nagy jelentősége van a folyók helyreállításának az ökoszisztémák megőrzésében, vagyis végső soron az élelemforrás fenntartásában is! 

Beautiful landscape with a forest surrounding a dam at Longrin, Switzerland
A vándorló halaknak egy ilyen gát ellehetetleníti az ösztönös helyváltoztatást / Fotó: freepik

forrás