Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Minek ez a nagy felhajtás az ökoszisztémák körül?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szerencsére egyre inkább ráébredünk arra, hogy a klímakatasztrófa mellett a biodiverzitási válsággal is legalább annyira foglalkozni kell. Ennek ellenére sokan még most is úgy gondolják, hogy a két dolognak nem sok köze van egymáshoz, így elsőre talán foglalkozzunk a fontosabb klímaproblémával, aztán jöhetnek az állatok. Nos, ez hatalmas tévedés, a biodiverzitási válság ugyanis szervesen összefügg, táplálja és katalizátora a klímakatasztrófának is.

Hogyan lehetséges ez? Mégis mi köze lehet az állatoknak a klímához azon túl, hogy tudjuk, a tehénböfögés túl sok metánkibocsátással jár? Ebben a gondolatmenetben a hiba ott van, hogy a biodiverzitás hanyatlása messze nem csak az állatokat érinti.

A probléma fő forrása az élőhelyek eltűnése, ezek pedig a lápok, a vizes élőhelyek, öreg erdőségek és sok más olyan terület melyekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen döbbenetesen hatalmas mennyiségű CO2-t kötnek meg. Az ökoszisztémák tehát szenet raktároznak, amit visszanyerhetetlen szénnek nevezünk. Abban az esetben, ha ez a szén a légkörbe jut – vagyis ha az ökoszisztémákat elpusztítjuk - akkor a természetnek évezredekre lenne szüksége ahhoz, hogy újra képes legyen azt megkötni. Ráadásul ekkora mennyiségű CO2 egészen biztosan brutális klímakatasztrófát okozna.

Érdekes, de az ökoszisztémák által megkötött szén a szárazföldek mindössze 3,3%-ra koncentrálódik, legalábbis a túlnyomó többsége ennek a szénnek. Némi reményt jelenthet az, hogy ez a bizonyos 3,3% többnyire nemzeti parkok, természetvédelmi területek része, vagyis elméletben védelem alatt áll.

Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy mossuk kezeinket, hiszen ezeken a területeken mi csak kirándulunk, annak védelme az állam feladata. Fogyasztói társadalomban élünk, mi, egyének határozzuk meg azt, hogy mi a fontos, hogy mibe lehet fektetni. Ezt a vásárlásaink révén tesszük, például, ha számolatlanul vesszük a műanyagokat, azzal a petrolkémiai ipart támogatjuk, és a műanyagokból is egyre csak több lesz. Ha olyan termékeket veszünk, melyek nem fektetnek hangsúlyt a fenntarthatóságra, a környezet hatékony védelmére, akkor is döntünk, és olyan helyre adjuk a pénzünket, ahol a bolygó védelme nem fontos. Éppen ezért minden esetben érdemes figyelni arra, mit, és arra is, hogy hol vesszük meg, hiszen döntéseink alakítják az ipart, a termelést, még akkor is, ha úgy gondoljuk, ebben nem vagyunk benne, ehhez túl kicsik vagyunk.

képek és lead kép: shutterstock