Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Történetének legpusztítóbb áradását éli át Rio Grande do Sul

Híreső
2024. május 10. 08:00
null

Brazíliában, Rio Grande do Sul államban történelmi léptékű áradásokkal kénytelenek szembenézni az emberek. A heves esőzések villámáradásain túl a folyók vízszintje soha nem látott mértéket ért el, emiatt pedig már április 29-én áradásokkal lehetett számolni. 

 

A szakemberek már akkor figyelmeztették a lakosságot és a városvezetőket, hogy a helyzet nem lesz jobb, sőt, romlani fog, mivel a heves esőzéseknek nincsen vége, a terület egy légköri folyó szorításában vergődik. Május 2-án pedig egy újabb katasztrófa tetőzte a gondokat. 

 

Részben átszakadt a Bento Gonçalves és Cotiporã közötti gát, hatalmas mennyiségű vízzel árasztva el a környezetét. Május 3-án elesett az állam fővárosa is, Porto Alegre területén eddig nem látott mértékű áradások alakultak ki. A főváros egész egyszerűen megállt, területének jelentős többségén csak hajóval lehetett közlekedni. 

képek: MetSul-Meteorologia

Május 6-ra az állam 496 városából 334-ben harcoltak a jelentős mennyiségű vízzel. Eddigre már 83 ember életét követelte a víz, május 7-én az eltűntek száma elérte a 111-et. Az áram és az ivóvízszolgáltatás nagyon sok helyen megszűnt, csak a fővárost mintegy 88 000 lakos volt kénytelen elhagyni. 

Forrás: Watchers.news

 

 

vízesőáradás