Április 27. Szombat, Zita

Ritka viharrendszer született a brazil partok közelében

Híreső
2024. február 23. 14:00
Storm,On,The,Sea

Február 16-án megszületett Akará, mely viharrendszer azóta trópusi viharrá fejlődött. Bölcsője az Atlanti-óceán déli része, útja során pedig Rio De Janeiro-hoz kerül a legközelebb, de még így is bőven távol marad a partoktól, vagyis gondot nem fog okozni.

Giant,Hurricane,Seen,From,The,Space
Fotó: 3dmotus

Ami miatt Akará mégis érdekes, az a születésének helye. Ezen a területen ugyanis nincs viharszezon, mivel annyira ritkán születnek ezen a helyen viharrendszerek. A 21. században összesen eddig 5 olyan viharrendszert azonosítottak, melyek egyértelműen trópusi vihar szintig jutottak.

Typhoon,Over,Pacific,Ocean,-,Satellite,Photo
Fotó: Vladislav Gurfinkel

2004-ben érkezett Catarina, őt 2010-ben Anita követte. A hasonló érkezésű és fejlődésű IBA áll leközelebb Akará-hoz, mely viharrendszer 2019-ben látott napvilágot. 2022-ben a területen jött létre Yakecan is, de ez a rendszer nem ugyanúgy viselkedett, mint elődei, sőt, több más részletben is eltért tőlük.

Storm,Clouds
Fotó: Javier Cruz Acosta

Példának okáért Yakecan jelentős károkat okozott Rio Grande de Soul területén, ez pedig egyik másik viharrendszerről sem volt elmondható. Akará jelentősége is inkább tudományos, illetve a hajózás szempontjából mindenképpen számolni kell vele.

 

 

viharóceánveszély