Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Nagy olajvállalatok nagyot csúsztatnak?

Furcsának érzi, hogy a klímakatasztrófa kellős közepén még most is arról megy a vita, hogy kell-e a benzin, vagy zöld energiaforrásnak lehet-e tekinteni a földgázt? Ha igen, akkor nincs vele egyedül, az USA több politikusa sem érti a dolgot, a demokraták által közzétett dokumentumok szerint pedig ez nem véletlen.

HíresőolajhazugságUSA
2024. május 21. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Us,Petroleum,And,Gas,Industry.,Concept,-,Stock,Price,Of

Jamie Raskin marylandi demokrata képviselő és Sheldon Whitehouse Rhode Island-i szenátor készítette azt a jelentést, mely belső információkra támaszkodva támadja a nagy olajvállalatokat. A vád szerint ezeknek a cégeknek a vezetői már évtizedekkel ezelőtt is tisztában voltak azzal, hogy termékeik milyen hatással lesznek a klímára, így pedig az emberiségre, de ezt az információt igyekeztek elrejteni. Emellett pedig olyan kampányokat támogattak, melyek a közvéleményt félrevezették vagy összezavarták a fosszilis energiahordozók káros mivoltával kapcsolatosan. 

Large,Petrochemical,Plant,In,The,Rotterdam,Harbor,Area
Az olajvállalatok környezetre gyakorolt hatása mindig kérdéseket vetett fel. / Fotó: hans engbers / Shutterstock

A jelentésben foglaltakat az olajipari óriások természetesen hevesen tagadták, mind a Shell, mind az Exxon, vagy éppen Chevron a vádakat, holott a jelentés ezeknek a vállalatoknak a belső levelezéseire hivatkozva készült, melyek a jelentést tevők kezébe kerültek. 

ojalvállalatok,Oil,Rod,Pump,With,Copy,Space,,Oil,Machinery,Close,Up,
Fotó: IHERPHOTO2 / Shutterstock

Sőt, a jelentés azzal is foglalkozik, hogy mely politikai szervezetek és bizottságok támogatták ezeket az erőfeszítéseket, hogy az olajvállalatok a rekordmagas bevételeik mellé még bezsebelhessék a mintegy 600 milliárd dolláros éves támogatásokat is. 

olajvállalatok,Aerial,View,Of,Petrochemical,Oil,Refinery,Along,The,Athabasca,River
Fotó: Spotmatik Ltd / Shutterstock

forrás