Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Az olajvállalatok a zöldre mosásban nagyon is okos megoldásokat alkalmaznak

Híreső
2024. március 01. 08:00
Brush,Painting,Green,A,Polluting,Industry,With,A,Smoke,Coming

Az olajvállalatokra nehezedő nyomás egyre nagyobb. Nem csak azért, mert az államok sorra lépnek ki abból a szerződésből, melyek ezeknek a cégeknek lehetővé teszi az országok beperlését azok energiapolitikája miatt. A politikai nyomás mellett számolniuk kell azzal az elvárással is, hogy zöldebbek legyenek.

Greenwashing,And,Isolated,Green,Warning,Sign,Against,White,Background
Fotó: PhotoSGH

Ez pedig egy olajvállalat esetében nem éppen egyszerű feladat, hiszen az anyagi érdekei éppen az ellenkező irányba terelik. És tudjuk, a pénz az úr, ennek megfelelően a cégek sorra hozzák azokat a látszatintézkedéseket, melyekkel “zöldebbre festhetik” működésüket a profit elvesztése nélkül.

Greenwashing,Concept,With,Cardboard,Factory,Being,Painted,Green
Fotó: Firn

Egy ilyen kezdeményezésnek tartja mostanra egyre több szakember a Shell egyik vállalatát, a Onward nevű startup-ot, melynek hivatalosan a feladata, hogy összekösse az innovátorokat szerte a világon, hogy megfelelő választ találjanak az energia és a klímakatasztrófa egyre sürgetőbb kérdéseire. Ez jól hangzik, de a cég működése nem igazán ezt támasztja alá.

Man,Painting,Green,Pollution,From,A,Chimney
Fotó: Ivan Marc

Az innovátorok, akiket keresnek ugyanis álláshirdetések révén találhatják meg helyüket a szép új jövőben. Ez eddig még teljesen rendben is lenne, de sajnos a cég hirdetései egy - két kivételtől eltekintve az olaj és a gázipar területére összpontosítanak, ide keresik a kiváló szakembereket – vagyis a fosszilis energiahordozók helyét igyekeznek a lehető legjobban bebetonozni. A pánikuk érthető, hiszen a legtöbb szakértő szerint a fosszilis energiahordozók kivezetése nélkül esélytelenek vagyunk a klímakatasztrófával szemben. Ráadásul a Shell nem az egyetlen, ami ilyen vállalatokkal igyekszik zöldebbnek tűnni, ráadásul ennél az olajcégnél sem csak ez az egy vállalat foglalkozik ilyen irányú feladatokkal....

 

vállalatzöldítésolaj