Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Majmok hullanak a fákról Mexikóban

Nincsenek könnyű helyzetben a Mexikó területén élő bőgőmajmok. Ezeknek a lényeknek ugyanis meg kell küzdeniük az erdőtüzek jelentette veszéllyel, miközben életterük egyre csökken, élelem- és vízszerzési esélyeik egyre romlanak. Most pedig még az emberi tevékenység okán szélsőségessé váló hőhullámok is komoly károkat okoznak a majmok között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Black,Or,Guatemalan,Howler,Monkey,,Alouatta,Pigra,Or,Caraya,,Sitting


Mexikóban ugyanis jelentős hőhullám pusztít, mely 45°C-os hőséget is meghaladó értékekkel terheli minden élőlény szervezetét. Az ilyen mértékű hőség ránk, emberekre is hatással van, pedig mi viszonylag hatékonyan tudunk védekezni ellene. Így nem is csoda, ha a majmok esetében sokszor tragikus vége van az ilyen szélsőségesen meleg időjárásnak. 

majmok,bőgőmajom,pár,Couple,Of,Black,Howler,Monkeys,
Fotó: Natalia Kuzmina / Shutterstock

Tabasco és Chiapas államok területén a majmok tömegesen hullanak le a fákról hőguta miatt. Eddig 78 állat pusztult el a hőségben, de a hőhullám még kitart, így a helyi hatóságok figyelmeztetéseket is kiadtak. Ezt persze a majmok nem értik, rajtuk önkéntesek igyekeznek segíteni. 

Young,Yucatán,Or,Guatemalan,Black,Howler,Monkey,(alouatta,Pigra),At
Fotó: JC Cuellar / Shutterstock

Vizet és főleg gyümölcsöket helyeznek ki a majmok élőhelyeinek közelében, illetve a lakosságot is arra kérik, hogy zöldségadományokkal segítsék az állatok túlélését. Az élelem és vízhiány miatt ugyanis kiszáradnak és így képtelenek ellenállni a hőségnek. 

Guatemalan,Black,Howler,Monkey,-,Male
A területen élő majmok számos kihívással küzdenek, jórészt az ember tevékenysége nyomán / Fotó: akramer / Shutterstock

Forrás: MTI