Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Los Angeles megyében épül a világ legnagyobb vadátjárója

Híreső
2024. május 10. 14:00
null

Los Angeles megye egy igencsak sűrűn lakott régió, legalábbis, ha a városokat nézzük. A területen pedig hatalmas a járműforgalom, ezt autópályák sora szolgálja ki, melyek nem egyszer akár 8 sávosak is lehetnek. 

Red,Deer,Stag,Crossing,A,Busy,Road,In,Rush,Hour
Fotó: Jamie Hall

Los Angeles megye állatvilága is igen gazdag, amiről már keveset beszélnek. A puma egyike azoknak a nagyragadozóknak, amik ezen a területen élnek, ám a becslések szerint a megyéből néhány évtizeden belül teljesen kipusztulhat. Ennek pedig egyik oka éppen a sok autópálya. 

View,Over,The,Length,Of,The,Road,Of,The,Icefields
Fotó: 365 Focus Photography

Azon túl, hogy igen sok a vadgázolás a soksávos utak elválasztanak egymástól erdőterületeket, amik így az állatok számára nem átjárhatóak. Bár marad vadászterület elég, de a szaporodás szempontjából nagyon nem szerencsés a helyzet, hiszen a beltenyészet erősen megugrik, ez pedig az állomány jelentős gyengülését hozza magával. 

Road,Traversed,By,Wildlife,Crossing,Forming,A,Safe,Natural,Corridor
Fotó: Maarten Zeehandelaar

Ennek kiküszöbölésére épül most a Ventura autópálya felett egy 50 méter széles és 64 méter hosszú vadátjáró, melyet őshonos növényzettel borítanak. A 2025-re elkészülő átjáró nem csak a pumáknak, prérifarkasoknak, szarvasoknak és más vadnak jelent lehetőséget a közlekedésre, de egyben a világ legnagyobb ilyen építménye is lesz. 

lead kép: Living-Habitats

forrás: cikk

 

 

átjáróvadautópálya