Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Autópályát zártak le Hollandiában a klímaaktivisták

Híreső
2024. január 07. 11:00
The,Dutch,Farmers,Are,Protesting,(boerenprotest),At,Government,Aims,To

A klímaaktivisták tüntetései és figyelemfelhívó akciói az utóbbi időben egyre erőteljesebbek lettek. Nem csak egyre nagyobb tömegek mozdultak meg az ügy érdekében, hanem a radikalizmus is egyre erősebben jelentkezezett, hiszen számos pótolhatatlan műalkotást “használtak fel” a tüntetők az akcióikhoz.

September,2022,-,The,Netherlands,:,Flag,Upside,Down,As
Fotó: Andre Muller

Most Amszterdam érezhette a tüntetők súlyát, hiszen a tömeg az A10-es autópályára jelentett be tüntetést. Ezt természetesen a rendőrség nem engedte, és a közeli mezőre jelölte ki a helyszínt. Az emberek meg is érkeztek, majd szépen felmásztak az autópálya töltésre.

Rotterdam,,Zuid-holland/nederland-06,04,2020:,Anti-racisme,Protest,Erasmus,Brug
Fotó: Zaineb Maryam L

A tüntetés teljesen nyugodtan zajlott, nem voltak sem zavargások, sem különösebb incidensek. A tüntetők békésen üldögéltek vagy sétáltak a pályán. Megtehették, hiszen a rendőrség gyorsan lezárta az utat.

Utrecht,,The,Netherlands,,05-24-2019.,Climate,Change,March.,Nederland,24,Mei
Fotó: Youri Appelman

A jelentős torlódás pedig biztosan felhívta a figyelmet a törekvésekre, vagyis, hogy a legnagyobb holland bank, az ING azonnal szűntesse be a fosszilis projektek finanszírozását. A bank erre ígéretet is tett, bejelentette, hogy 2040-től nem finanszíroz ilyen projekteket, de ez a tüntetők számára nem volt elegendő, azonnali lépéseket követelnek.

klímaHollandiatüntetés