Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Komolyabb hangsúlyt kell kapjanak a dögevők, hiszen nélkülük a vizes élőhelyek is gyorsan tönkremennek!

Híresővízdögevőélőhely
2024. május 13. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Marabu,Near,Savuti,,Chobe,,Botswana

A biodiverzitás felértékelődése miatt a tudósok is egyre több olyan állattal kezdenek behatóbban foglalkozni, melyek jelentősége eddig nem volt kellően kiemelve. Világszerte gondot okoz a vizes élőhelyek védelme, holott a természet erről is gondoskodott.

Danube,Crayfish,Run,On,Gravel,Substrate,,Carapace,,Eyes,,Legs,Animal
Fotó: Aleron Val

 

A nem megfelelő biodiverzitás sajnos komolyan érinti í vizes élőhelyeket is, ahol nem csak maga a nedvesség tűnik el, hanem az ott maradó víz minősége is rendkívül nagy mértékben sérül. 

The,Egyptian,Vulture,(neophron,Percnopterus),,Also,Called,The,White,Scavenger
Fotó: ODEBLAS

Ez pedig többek közt annak köszönhető, hogy nem értékeljük eléggé a “természet szemeteseit”, vagyis a dögevőket. Vizsgálták már ezeknek az állatoknak a jelentőségét több szempontból is, de eddig még a vizes élőhelyek nem kerültek górcső alá. 

Marabu,,Leptoptilos,,Tropical,Stork,Bird,In,The,Zoo
Fotó: fotookamziky

Holott rendkívül nagy a jelentősége a dögevők munkájának a megfelelő vízminőség - így az itteni élet szempontjából. A természetben semmi sem megy kárba, így természetesen az elhullott élőlények értékes anyagai sem – ezt hasznosítják a dögevők. Ezzel pedig tisztítják a környezetet, biztosítják a vízminőséget, nem utolsó sorban pedig segédkeznek az anyagok körforgásának megvalósításában. A dögevők jelentőségének kutatása azért is fontos, mert sokszor tekintik ezeket a lényeket elhanyagolható részegységeknek, hiszen a körforgás nélkülük is megvalósul - csakhogy annak ideje és minősége messze nem lesz ugyan az! 

forrás