Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Egyre több hegyi vízfolyást fenyeget a kiszáradás

Az időszakos víztest fogalmát néhány éve kénytelenek voltunk megtanulni, hiszen hazánkban is megjelentek ezek a típusú vizek. Sajnos terjed is a jelenség, azaz egyre több patakot érint, ez pedig a helyi fajokra is komoly hatást gyakorol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Érthető, hogy az átmeneti jelleggel megjelenő vizek egészen más összetételű ökológiai rendszernek képesek otthont adni. Az állatok, melyek a víz közelségében vagy éppen abban élnek, az időszakos víztestek esetében szintén csak időszakosan vannak jelen, vagy azok kiszáradása esetén talán képesek átvészelni a vízmentes időszakokat.  

kiszáradás,patak,időszakos,víztest,erdő,fák,illusztráció
Az erdei ökoszisztémákat életét nagyban befolyásolhatja az időszakos víztesteket érintő kiszáradás. (Képünk illusztráció) / Fotó: Pixabay

Ezek azonban egyre hosszabbra nyúlnak. A HUN REN ÖK munkatársai a Mecsek vízfolyásait vizsgálva tettek megállapításokat. Ez a hegységrendszer ugyanis a mediterrán tájakhoz közelebb helyezkedik el, vagyis a patakok is nagyobb “veszélyben” vannak. 

kiszáradás,patak,időszakos,víztest,tájkép,hegyek,illusztráció
Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Sajnos az eredmény elkeserítő. A kiszáradó élőhelyeken csökken a fajgazdagság, valamint az egyedszám is. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az ökológiai rendszerek működőképesek maradnak még ezekkel a feltételekkel is. Az ilyen élőhelyek monitorozása fontos, hiszen a helyzet romlása esetén a kutatóknak így nagyobb esélye lesz az itteni élet megmentésére. 

forrás