Május 23. Csütörtök, Dezső

Az elsivatagosodás idehaza is komoly kihívásokat jelent

null

Szeretjük azt gondolni, hogy hazánk a vizek hazája, hogy a Kárpátok megóvnak bennünket, hogy idehaza egy olyan kis komplett ökoszisztéma található, amiben nagyon nehéz kárt tenni. Nos, ez sajnos nem így van. Hazánk sokkal inkább az átfolyó vizek hazája, és a klímakatasztrófa ellen a Kárpátok sem sokat tehetnek.

A szélsőséges időjárási események ugyan talán még nem olyan tragikusak, mint amilyenekről sok helyen olvasni lehet, de a vízhiány például elég erősen jelen van idehaza is. Nem is csak azért, mert a szakemberek még egy eddig idehaza nem jellemző fogalmat is kénytelenek voltak bevezetni – ez az időszakos víztest -, hanem azért is, mert az elsivatagosodás itthon is komoly kihívás elé állítja az embereket.

A Dél-Alföldön, a Homokhátságnál élő és gazdálkodó emberek számára kicsit sem újdonság a tény, hogy bizony komoly küzdelmet kell folytatni a természettel, az elsivatagosodás rémével. Ezen a területen jelenleg is folyik az öntözési megoldások fejlesztése pontosan azért, hogy a hazai zöldségtermesztés jelentős részét adó területen ne az legyen a jellemző, hogy ha elmarad az eső - és sajnos nagyon sokszor marad el -, akkor a termésről is le lehet mondani.

A megoldás több lépcsős, hiszen egyrészt az öntözést kell megoldani – ez mostanra folyamatban is van, bár teljes kivitelezése még eltarthat egy ideig -, másrészt a klímaváltozás megállításával is cselekedni kell. Ez utóbbi azonban nagyobb falat, hiszen ebben az esetben olyan érdekekkel kell szembeszállni, melyek mögött jelentős tőke és lobby húzódik meg. Mindenesetre kár lenne azt hinni, hogy a globális folyamatok idehaza nem éreztetik majd hatásaikat, és bár egyelőre jól tudjuk kezelni ezeket, mindenképpen tenni kell az ellen, hogy a helyzet tovább romoljon.

képek és lead kép: shutterstock