Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Ítéletidő: 80 mm eső 2 óra alatt!

Az elmúlt napok időjárása, mely itthon jelentős jégesőket hozott, nem csak hazánkban van jelen. A lengyelországi ítéletidő heves esőzésekkel és az azokat kísérő kiadós jégesőkkel járt, melyek komoly közlekedési fennakadásokat eredményeztek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!


A májusi eső aranyat ér, de az arany is agyon tudja nyomni az embert, ha túl sok van belőle. Valami ilyesmivel szembesült Gniezno május 20-án, amikor az ítéletidő lecsapott, heves esőzéseket és a jégverést okozva. 

ítéletidő,gniezno,lengyelország
Jégmezőt idéző kinézetet kölcsönzött az ítéletidő Gniezno városának / Fotó: Gniezno24.com / YouTube

Nem túlzás a “heves” kifejezés, hiszen a mérések alapján mindössze 2 óra leforgása alatt 60–80mm csapadékkal lehetett számolni. Ez a mennyiség pedig természetesen a vízelvezető rendszernek is sok volt, így a területen jelentős villámáradások kialakulásával lehetett számolni. 

 

Ehhez érkezett még a jégverés, mely fehérre színezte a hömpölygő víz tetejét egy időre, miközben a levegő is lehűlt. Az események következtében szerencsére senki sem vesztette életét, de az anyagi károk jelentősek, miközben Gniezno életét megbénította a víz és a jég keveréke. 

forrás