Július 27. Szombat, Liliána, Olga

143 halálos áldozat a brazíliai esőzések miatt

A Rio Grande do Sul államot érintő esőzések nem csillapodnak. A folyók vízszintje mostanra kritikus szintet ért el, az áldozatok száma pedig egyre emelkedik. Most 143 halálos áldozatról számolnak be a hatóságok, de több mint 100 embert továbbra is keresnek.

Híresővízesőáradás
2024. május 16. 11:04
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

 

Brazília államában nem ritkák a kiadós esőzések, ahogyan az aszályos időszakok sem. Az időjárási szélsőségek annak köszönhetőek, hogy a terület a sarkvidéki és a trópusi légkör földrajzi találkozási pontjában van. A szélsőségeken pedig nagyot erősít a klímakatasztrófa is. 

Fotó: AGIF via AFP

A két hete tartó heves esőzések következtében a folyók sorra lépnek ki medrükből, elárasztva a környezetüket. Mostanra komoly esély van arra is, hogy az állam fővárosának közelében található Guaiba-tó is kiönt, hiszen vízszintje rekordmagasra emelkedett. 

Fotó: AFP

Az eseményeknek már 143 halálos áldozata van, de ez a szám előreláthatólag még emelkedni fog, hiszen a hatóságok további 125 embert keresnek. A kitelepítések a területen folyamatosak, a kitelepítettek száma mostanra meghaladta a félmilliót is. A víz rombolása elképesztő léptéket ölt, a helyi kormány átszámolva már most egy 2,34 milliárd dolláros vészhelyzeti kiadást jelentett be, holott az esőzéseknek még nincsen vége, vagyis a teljes kárfelmérés még meg sem történhetett. 

Fotó: AGIF via AFP

forrás