Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Rio Grande do Soul-t az ág is húzza - újra kiterjedt áradások, újra elvesztett emberéletek

Világidőjárás
2023. július 15. 11:00
null

A brazíliai Rio Grande do Soul állam nem arról híres, hogy itt mindig szép az idő, és az eső nem okoz gondokat. Már 2020-ban is olyan erőteljes áradások alakultak ki a területen, hogy több ezer lakos keresett másutt otthont magának.

kép: Diego Vara-Reuters

A heves esőzéseket idén sem úszta meg az állam. A nagy mennyiségű csapadék júniusban keserítette a helyiek életét, néhol 24 órás időszak alatt 300 mm-t is meghaladó esővel, ez pedig erős áradásokat váltott ki a helyi folyókban.

7 főbb utat kellett lezárni, vagy azért, mert járhatatlanná vált a víz miatt, vagy azért, mert egyszerűen elmosta a burkolatot az áradat. A 49 települést érintő helyzet ráadásul idén nem először alakult ki, márciusban ugyanennek a régiónak egy része már egyszer víz alá került.

kép: Luciano Boeira - Defesa Civil

A helyi mentőalakulatok folyamatos munkájának dacára a halálos áldozatok száma már 11, miközben 18 embert tartanak nyilván eltűntként. A heves esőzések következtében nem csak az infrastruktúra sérült jelentősen, hiszen pár óra alatt több folyó vízszintje is méterekkel emelkedett, így az ingatlanokban is jelentős károk keletkeztek.

kép: Government of Rio Grande do Sul

lead kép: Government of Rio Grande do Sul

vízáradásemberéletRio Grande do So