Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Hasít a Xiaomi autója, egy kört ver a Teslára is

Híresőxiaomiautóelektromos
2024. május 13. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Shanghai,china-march,25th,2024:,Xiaomi,Su7,Electric,Car,With,Xiaomi,Company

A Xiaomi annak idején azzal írta be magát a köztudatba, hogy igen magas minőségű telefonokat gyártott meglepően alacsony árfekvésben. Mára a piac megkerülhetetlen szereplője lett, és bizony új babérokra is tör! 

Shanghai,china-april,2nd,2024:,Xiaomi,Su7,Electric,Car,In,Store
Fotó: Robert Way

A babérok jelenleg a Teslánál vannak, innen elorozni nem kis teljesítmény, de nagyon úgy tűnik, a Xiaomi ezt is megugrotta. Nem is olyan régen jelentkezett az első elektromos autójával, a SU7 néven futó, sportos szépséggel, mely elég ütős paraméterekkel rendelkezik. 

Shanghai,china-april,3rd,2024:,Xiaomi,Su7,Battery,Electric,Full-size,Sedan
Fotó: Robert Way

A gyártsátechnológiai bravúroknak köszönhetően nem csak szép hatótávot lehet elérni az autóval (CLTC szerint akár 800 km), hanem annak ára is lenyűgöző. A piacnak pedig ez a nyitja, olcsón nagy hatótávú autót fejleszteni. Ennek kulcsa a gigacasting, mely egy elképesztő nyomás kifejtésére alkalmas présgép, amivel a gyártási folyamat ideje - így annak ára is - jelentősen csökkenthető, arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb alkatrészből épül így fel az alváz. 

Shanghai,china-march,31st,2024:,Inside,Of,Xiaomi,Su7,Electric,Car.,Car
Fotó: Robert Way

A Tesla válasza erre a kihívásra a model 3, mely hatalmas siker, ugyanakkor a Xiaomi ennek is alá megy árban. A belépő modell ugyanis 10%-kal olcsóbb, mint a vbersenytárs “népautója”. Nem csoda hát, hogy a SU7-re 88 000 előrendelés érkezett, a gyár pedig a már említett technológiai megoldásoknak hála kevesebb, mint másfél percenként gyárt le egy autót.