Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vége a haláltáncnak: Venezuelának nincs gleccsere

Venezuela mostantól nem rendelkezik hivatalosan gleccserrel. Ennek oka, hogy a Humboldt-gleccser kiterjedése 2 hektár alá zsugorodott, így pedig már nem üti meg a kategóriához szükséges paramétereket.

HíresőgleccserVenezuelaolvadás
2024. május 17. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Melting,On,Humboldt,Glacier.,Unusual,Lateseason,Melting,In,Greenland,Turned

A tudósok a La Corona, vagy másképpen Humboldt-gleccser esetében is kénytelenek voltak lépni. A jéggel borított terület nagysága ugyanis a 2023 decemberi mérések alapján 2 hektár, azaz 20 000 négyzetméter alá csökkent. A Humboldt ezért innentől kezdve már csak jégmezőnek minősíthető. 

gleccser,La,Corona,Is,The,Last,Glacier,Standing,In,Venezuela,,Located
La Corona gleccser / Fotó: Tirso Lecointere

Ezzel a lépéssel olyasmi történt, amire már évtizedek óta nem volt példa: egy ország elvesztette gleccsereit. Venezuela esetében ez egy hosszabb haláltánc volt, hiszen a La Corona előtt 2011-ig öt gleccser zsugorodott össze olyan mértékben, hogy már nem ütötte meg a kategória követelményeit. A klímakatasztrófa pedig most bevégezte a munkáját, immáron az utolsó, hatodik gleccser is a múlté lett. 

Winter,Summit,View,Colorado,Rocky,Mountains.,Snow,Covered,Summit,Of
Fotó: Nicholas Courtney

2011-ben a tudósok a La Corona-nak még 20 évet jósoltak, de nem jutott több, mint 12, ezt pedig a klímakatasztrófa gyorsuló ütemének köszönhetjük. Az eltűnő gleccserek fenyegetése nem csak Venezuela esetében áll fenn, a hasonló sorsra jutó országok sorában ott toporog Mexikó, de még Szlovénia is. A gleccserek pedig édesvíz tárolásuk miatt kiemelten fontosak, hiszen az innen induló folyók az ivóvíz ellátásban is fontos szerepet töltenek be. 

La,Corona,Glacier,Melting,And,Shrinking,Down,In,Sierra,Nevada
Fotó: Tirso Lecointere

forrás