Április 28. Vasárnap, Valéria

Olvad a grönlandi jég - durva anyagok kerülhetnek a felszínre emiatt

Híreső
2024. március 10. 11:00
An,Aerial,View,Of,Green,Land,With,Ice,Sheets.

A körültekintő eljárás kötelező, kiváltképp akkor, ha az ember történetesen nem lebomló, mérgező vegyi anyagokkal, vagy mondjuk sugárzó anyaggal dolgozik. De a körültekintés mást jelent most, és mást fog jelenteni 50 év múlva. 

Polar,Bear,At,The,Arctic.,Original,From,Nasa.
Fotó: DesignbyEllie

Ugyanez a gond Grönlandon is, ahol az USA 1959-től 1967-ig bizony kutatóközpontot (Camp Cantury) tartott fent, amiben nem csak sugárzó anyaggal, hanem veszélyes vegyi anyagokkal is dolgoztak. Mikor a bázist kiürítették, ezeket az anyagokat a jég alá temették, hitük szerint teljes biztonságban. 

Huge,Icebergs,Floating,Near,Coast,Of,Greenland
Fotó: Tetris Awakening

Hihették is a biztonságot, hiszen 400 000 évvel ezelőtt volt utoljára Grönland jégmentes, és akkor még nem volt okuk félni az esemény megismétlődésétől. Most már más a helyzet. Az eltemetett anyagok pedig lassan kiolvadnak a jégből. 

Knud,Rasmussen,Glacier,Near,Kulusuk,-,Greenland,,East,Greenland
Fotó: muratart

Pánikra egyelőre nincsen ok, a lassan valóban lassú folyamatot jelent, hiszen még a legpesszimistább számítások szerint is 2090-re kerülhet felszínre az anyagok egy része. A kevésbé borúlátó becslések 2135-öt vagy még későbbi időpontot emlegetnek, de hogy felszínre kerülnek, az biztos, hiszen a jég olvadása erősen jelen van. A dán kormány (amelyhez Grönland, mint autonóm terület tartozik) nem aggódik, szerintük még van idő bőven, hiszen rendszeresen több hó esik, mint amennyi elolvad. Mi nem lennénk ilyen nyugodtak, bár az is igaz, hogy mire odáig jutunk, ez a probléma jó eséllyel eltörpül a többi mellett... 

 

 

veszélyjégolvadás