Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megújul és zöldebb lesz Budapest tömegközlekedése

Híreső
2024. január 02. 14:00
Budapest,-,Hungary,-,April,11,,2019:,Public,Transport,Management

Mint minden nagyváros, Budapest is igyekszik megfelelni a környezet egyre erősebb kihívásainak, illetve igyekszik megóvni lakói egészségét. Ennek egyik eszköze a tömegközlekedés, pontosabban annak fejlesztése.

Budapest,/,Hungary,-,January,25,2020:,Budapest,Transport,System:
Fotó: Kosmogenez

Nem csak az a cél, hogy minél szélesebb rétegek válasszák a tömegközlekedést - mely egy lényegesen környezetbarátabb megoldás, mint az autó -, hanem az is, hogy maga a közösségi közlekedés is környezettudatosabb lehessen.

Budapest,,Hungary,-,May,15,,2023:,The,New,Mercedes-benz,Ecitaro
Fotó: csikiphoto

Ennek megfelelően a BKK sok járművet cserél le. A buszok ugyanis jelentős környezetterheléssel üzemelnek, főleg a régi, kiszolgált modellek, ráadásul nem jelentenek kifejezetten vonzó alternatívát a közlekedés szempontjából.

The,Local,Bus,In,Bus,Station,Before,Departure,In,Budapest
Fotó: isparklinglife

2026-ra azonban Budapest útjain 150 új fosszilis üzemanyaggal hajtott autóbusz, valamint 50 szóló elektromos busz rója majd az utakat. Ezekhez csatlakozik egy most először meghirdetett tender keretében 20 midi és 20 csuklós elektromos jármű is, melyek a modern utazás feltételeit is kielégítik, úgy, mint légkondicionálás, utastájékoztatás, fedélzeti kamerák és akadálymentesség.

elektromosbuszközlekedés