Április 26. Péntek, Ervin

2024-től újra jön a betétdíj rendszer üvegre, alumíniumra, PET-palackra

Itthon
2022. október 03. 11:00
null

40 000 PET-palack elképesztően sokan tűnik első hallásra. Hát, ha még azt is hozzátesszük, hogy még összetömörítve is akkora, mint egy termetesebb autó. Pedig ennél a mennyiségnél negyed óra alatt is több fogy csak hazánkban!

Azonban most végre látszik a fény az alagút végén. 2024-től bevezethetik az üveg, a PET palack és az alumínium üdítősdobozok kötelező visszaválthatóságát, ami rendkívül nagy segítség lehet ahhoz, hogy a hazai újrahasznosítás végre erőteljesebb lökést kapjon.

Abban is hatalmas segítséget jelent, hogy csökkentsük a körülöttünk kialakuló hulladékmennyiséget, melynek a legnagyobb részéért a csomagolási hulladékok a felelősek. Az egyszer használatos eszközök elképesztő mennyiségben kerülnek a környezetbe, és azon túl hogy közvetlenül is károsítják a természetet, jelentős mértékben járulnak hozzá a klímakatasztrófa kialakulásához is - többek közt azért, mert például a PET-palackok elkészítéséhez rengeteg energia, kőolaj és földgáz is kell!

Éppen ezért a hazai környezetvédelmi szervezetek bár üdvözlik a céldátum kitűzését, nem elégedettek. A Greenpeace például azzal érvel, hogy ez az intézkedés az újrahasznosításnak lökést adhat ugyan, de a körforgásos gazdaságot nem segíti elő, a tényleges hulladékcsökkentést így még nem fogjuk elérni. Ehhez arra lenne szükség, hogy az italcsomagolások újratölthetőek legyenek, hiszen ebben az esetben a hulladék mennyisége minimálisra csökkenthető, ahogyan a felhasznált alapanyagé is, már ami a csomagolást illeti.

képek és lead kép: shutterstock

műanyagvisszaváltásüvegpalackalumíniumbolt