2023. január 31. kedd
Marcella

155 multi követeli a zöld újraindítást!

2020. május 30., 08:00
155  multi követeli a zöld újraindítást!

A koronavírus járvány megmutatta nekünk, hogy gazdaságunk nagyon is sebezhető. Ennek megfelelően az élet újraindítása során a kormányok kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan gazdaságot alakítsanak ki, mely képes kezelni a járványhelyzetek okozta sokkot. Csakhogy ez kevés! 

Cégek 

A világon mindenhol erősen kitűnik, hogy az egyes nagyvállalatok lényegesen több lépést tesznek a zöld ipar és gazdaság irányába, mint a kormányok. Persze ez nem minden nagyvállalatra igaz, de azokra igen, akik már megértették, hogy a gazdaság számára nem csak a járványhelyzet okozhat károkat, hanem a klímaválság is olyan fenyegetést jelent, melybe beleroppanhatnak. 

kép: greengrowthleaders.org

Több nagyvállalat - szám szerint 155 – közös nyilatkozatban szólítja fel a világ kormányait, hogy a járvány hatásainak ellensúlyozására létrehozott mentőcsomagokat igazítsák a klímaváltozással kapcsolatos kutatások tudományos eredményeihez. A 155 cég az ENSZ támogatását is élvezi, ezzel pedig az egyik legnagyobb lépés, melyet a szervezet és a cégek közösen valaha is megléptek a környezetvédelem ügyében. 

 

Mit eredményezhet egy ilyen kérés? 

Miért fontos egy ilyen kérés? Amíg egy hasonló nyilatkozatot néhány magánember, esetleg egy-egy politikus tesz, addig annak igazán nyomatékosító ereje nincs. Politikai szempontból ugyan el lehet érni figyelmet velük, de gazdasági nyomás csak ritkán áll mögöttük, és ez kulcskérdés, hiszen mint minden, ez is a pénzről szól.  

kép: sirajalilm.com

A vállalatok közt szerepel a Magyar Telekom (sajnos egyetlen magyar cégként), a Bayer, a Vodaphone, az Unilever, vagy éppen a Nestlé is. A 155 vállalat közösen mintegy 5 millió embernek ad munkát, már csak ezért is komolyan kell venni a kéréseiket. De ami még fontosabb, hogy összesen nagyjából 2.4 ezermilliárd dolláros piaci kapacitással rendelkeznek, ezt pedig már lehet nyomatékosító erőnek nevezni. 

Persze ezek a vállalatok sem azért állnak ki a klímaváltozás ügyéért, mert jó szívűek. Egészen egyszerűen tisztában vannak azzal, hogy az emberek egészsége a bolygó egészségétől függ. Az egészséges emberek pedig tudnak dolgozni, képesek termelni, ez pedig a vállalatok értelme és célja. Ebben az esetben nagy szerencsére az üzleti érdekek és a bolygó - ezzel együtt mindannyiunk érdekei egybe esnek. 

lead kép: matrixrelo.com

Ezek is érdekelhetnek