2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

15-re emelkedett az Európára lecsapó Alex vihar halálos áldozatainak száma

2020. október 13., 12:00
15-re emelkedett az Európára lecsapó Alex vihar halálos áldozatainak száma

Alex a 2020-2021-es európai szélvihar szezon első nevezett vihara volt, mely borzalmas pusztítást végzett mind Franciaországban, mind Olaszországban, de szelei Ausztriában, Lengyelországban és a cseheknél is éreztették hatásukat. 

kép: NC

A tomboló vihar után máig 21 embert tartanak számon eltűntként, a halálos áldozatok száma azonban 15-re emelkedett. 

Kép: the-sun - AFP

Alexet tulajdonképpen akár hurrikánnak is nevezhetnék, bár természetesen sem kialakulásában sem elhelyezkedésében nem felel meg a tényleges hurrikánok alapfeltételeinek. Ugyanakkor, mivel a szárazföldre 142 km/h-ás széllel érkezett, bőven az egyes kategóriában, 12 km/h-val lemaradva a kettes kategóriáról, találkozhatunk vele, ha a Saffir-Simphson féle korrigált hurrikánskálát vesszük alapul. 

kép: AFP - VALERY HACHE

A döbbenetes mennyiségű eső (a franciáknál 24 óra alatt 500 mm, az olaszoknál ugyanennyi idő alatt 630 mm csapadék zúdult le), és a domborzati viszonyok összjátékának hatására pusztító áradások is kialakultak, melyek egész településrészeket sodortak magukkal. 

kép: news.sky.com

A pusztítása hatalmas, de egyelőre a pontos adatokat nem lehet tudni. Több felvétel is megmutatja azonban, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy megrogytak a házak alapjai, hanem arról, hogy papírhajóként sodorta magával azokat a víz. 

kép: news.sky.com

lead kép: news.sky.com