2023. február 8. szerda
Aranka

100 méter magas homokfelleg teríti be a várost

2021. augusztus 1., 08:00
100 méter magas homokfelleg teríti be a várost

Kína igen hatalmas ország, területén szinte minden megtalálható, amit csak szeretnénk. A hatalmas hegyek mellett tengerpartok, trópusi és szubtrópusi területek, de még a hideg övhöz közel elhelyezkedő részek is akadnak itt szép számmal. 

kép: cdn.i-scmp.com

A monszun sem ismeretlen az országban, ugyanakkor a sivatagokkal is számolni kell, hiszen itt található a Föld egyik legismertebb száraz helye, a Góbi-sivatag is. Itt található Dunhuang városa is, mely bizony nem arról híres, hogy csodaszép és virágzó a mezőgazdasága, sőt, az élet is nehezebb, mint a legtöbb városi területen, éppen a sivatagnak köszönhetően. 

kép: republicworld.com

A napokban pedig a városban egy jelentős porvihar alakult ki, mely 100 méteres magasságával fenyegetően tornyosult az épületek fölé, majd felettük átbukva narancsos sötétségbe burkolta az egész várost. 

 

 

 

Mivel a település a sivatagban található, maga a porvihar nem igazán meglepő dolog, sőt, az sem kirívó eset, hogy egy 100 méteres fal közelít a városhoz porból. Sem az itteniek, sem az ide látogatók nem rökönyödnek meg rajta, különösebb fennakadásokat sem okoz a helyiek életében. 

Amiért mégis érdemes vele foglalkozni, hogy mi, Magyarországon igen ritkán láthatunk ilyesmit, főleg videón, hiszen itthon a porviharok, ha elő is fordulnak, messze nem ilyen intenzitásúak. 

kép: STR-CCTV-AFP

lead kép: youtube

Ezek is érdekelhetnek