Július 10. Csütörtök, Amália

Megdöbbentő, miért vesznek egyre többen mirelit ételt

Egyre többen döntenek a fagyasztott termékek mellett, és nem csupán a kényelem miatt. A mirelit ételeket sokan a környezetvédelem miatt preferálják.

A felmérés eredményei szerint az emberek egyre inkább a fagyasztott termékeket választják, hogy csökkentsék az élelmiszerpazarlást. Megdöbbentő adat, de logikus: miközben a bolygó erőforrásai végesek, a háztartások még mindig elképesztő mennyiségű ételt dobnak ki, gyakran csak azért, mert nem használták fel időben a friss alapanyagokat, ezért is választják a mirelit ételt mint opció.

Ezért vesznek egyre többen mirelit ételt
Ezért vesznek egyre többen mirelit ételt Fotó: Mehes Daniel / Shutterstock

A mirelit étel ismét fénykorát éli

Az egyik legnagyobb európai élelmiszerlánc megbízásából készült kutatás alapján a vásárlók 70%-a úgy nyilatkozott: azért választ fagyasztott zöldséget, húst vagy készételt, mert így jobban tudja beosztani az adagokat, és kevesebb kerül a szemetesbe. Kiderült az is, hogy a válaszadók közel fele már tudatosan tervezi meg az étkezéseket, és szívesebben támaszkodik a hosszabb eltarthatóságú termékekre, ezzel pedig csökken az impulzusvásárlás és a romlandó termékek pazarlása is.

A fagyasztott termékek tehát messze túlléptek a "gyors, de egészségtelen" skatulyán. Ma már elérhetőek olyan mélyhűtött zöldségkeverékek, halételek vagy akár teljesen növényi alapú fogások is, amelyek tápértéke és minősége semmiben sem marad el friss társaiktól. Ráadásul az előzetesen feldarabolt, előfőzött vagy fűszerezett alapanyagok még a főzési időt is lerövidítik, ami különösen vonzóvá teszi őket a rohanó hétköznapokban.

A költségek is kedvezőbbek

A környezettudatos szemlélet térnyerése mögött azonban nemcsak az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem áll. Az infláció és az emelkedő megélhetési költségek miatt sokan próbálnak rugalmasabban gazdálkodni az ételekkel, ebben pedig a fagyasztott áruk sokkal megbízhatóbb megoldást kínálnak, mint a friss, de gyorsan romló alternatívák. Egy mirelit zöldséget például bármikor elő lehet kapni a mélyhűtőből anélkül, hogy azon kellene aggódni, megromlott-e.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vásárlók egyre jobban odafigyelnek a csomagolásra és a származási helyre is. A fenntarthatósági szempontok előtérbe kerültek: sokan előnyben részesítik a helyi vagy regionális fagyasztott termékeket, és olyan márkákat keresnek, amelyek újrahasznosítható csomagolást használnak, vagy csökkentett karbonlábnyommal működnek.

Ez az új fogyasztói magatartás rámutat arra, hogy a fenntarthatóság nem feltétlenül jár lemondással vagy kompromisszumokkal. Sőt, a fagyasztott élelmiszerek épp azt bizonyítják: tudatos döntésekkel is lehet kényelmes, gazdaságos és környezetbarát módon étkezni. Az eddig lebecsült mirelit polcok így most új értelmet nyernek, nemcsak időt spórolnak meg, hanem egy fenntarthatóbb jövőhöz is hozzájárulhatnak.

Nyitókép: Mehes Daniel / Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetik