Június 20. Csütörtök, Rafael

A munkánkra is erős hatást gyakorol a klímaváltozás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A folyamatban lévő klímaváltozás hatással van szinte mindenre, mely az életünkben jelen van. Ez igaz a gazdaságra, sőt, az egyének munkateljesítményére is. Ráadásul a helyzet egyre rosszabb lesz.

kép: meridianbs.co.uk

Nyilván ront a kialakult állapotokon maga a klímakatasztrófa, de az is gond, hogy egyre több ember költözik a világ nagyvárosaiba. A Columbia Egyetem kutatói ugyanis egy friss tanulmányukban rámutattak arra, hogy a városi környezetben jobban érint minket a klímaváltozás.

kép: benefitnews.com

A probléma gyökere a kifejezetten meleg napok számának növekedése. Ezek nem azok a napok, amikor kánikula van, illetve nem mindegyik. Ezek azok a napok, mikor a hőmérő higanyszála olyan magasságokba kúszik, melyet már egy egészséges szervezet sem képes hosszabb távon működni.

Ezeknek a napoknak a száma az utóbbi években jelentősen növekedett, és a trend sajnos folytatódik. De a meleg igazából érinti a vidéki lakosokat is, akkor miért éppen a városok vannak kiemelve?

kép: monster.ca

A gondot a zöld területek hiánya, a hőszigethatás és a folyamatosan emelkedő lakosság adja. Ezek együttesen ugyanis sokkal sérülékenyebb helyzetbe hozzák a városokat a klímaváltozás hatásaival szemben. Ez pedig nem csak az egészségügyet terheli meg jelentősen, de a gazdasági teljesítményt, és az egyének munkateljesítményét is jelentősen képes rontani.

kép: Getty Images - iStockphoto

lead kép: cnn