Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Új szigetet találtak a vulkánkitörés után

null

Japán fennhatósághoz tartozó vizeken tört ki pár nappal ezelőtt aFukutoku-Oka-no-ba. A víz alatti vulkán nem aprózta el, hiszen a kitörésnyomán ahamufelhő 16 km-es magasságba is eljutott a tengerszint felett.

A helyi parti őrség beszámolt arról is, hogy bár igyekeznek dokumentálni az eseményeket, a kitörés olyan intenzitású, hogy azt nem lehet közelről szemlélni. Éppen ezért óva intik a hajókat és a repülőket is, hogy a fenséges látványt túlságosan közelről szemléljék.

A kitörés a közeli szigetek partjaira nagyobb mennyiségű habkövet is juttatott, de nem ez az igazán érdekes. Mivel víz alatti vulkánról van szó, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a közelében kisebb szigetek is vannak.

Most pedig a hatóságok egy újabb, nagyjából 1 km átmérőjű, C alakú szigetet is felfedeztek 3 nappal a kitörést követően. Hogy új szigetekre bukkannak nem szokatlan, hiszen 1904-ben, 1914-ben és 1986-ban is találtak új szigeteket ezen a területen.

Ha eltekintünk a vulkáni tevékenységtől, egy ekkora méretű sziget tökéletes helyszíne lehetne az elvonulásnak, egy kedves kis házzal, nyugodt tengerparttal. De van vele egy kis bibi és ez még csak nem is a vulkán, hanem az, hogy nem lehet tudni, meddig is lesz jelen. Az 1986-ban megtalált sziget ugyanis nagyjából két hónap után elsüllyedt...

képek és lead kép: Japan Coast Guard