Május 23. Csütörtök, Dezső

Rekordmagasságot ért el az Etna

null

Ha finoman fogalmazunk, akkor is ki lehet jelenteni, hogy az Etna aktívnak mutatkozik ebben az évben. Február közepén, 16-án köszörülte meg először a torkát 2021-ben, és azóta is rendszeresen dalra fakad.

kép: F. Villa - Getty

Összességében nagyjából 50 paroximális kitöréssel lehetett számolni eddig, ezek között akadtak szép számmal nagyobbak is, melyek a repülési színkódot is jelentősen befolyásolták. A füst és a láva is velejárói voltak a kitöréseknek.

kép: Emanuela Carone - VolcanoDiscovery Italy

A hegy közvetlen közelében igen sűrűn lakott területek vannak, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen igen termékeny a talaj. Szerencsére sem a füst, sem pedig a láva nem okozott különösebb gondokat a hegy és a körülötte élők esetében, azonban változással mindenképpen számolni kell.

A kitörések ugyanis nem csak és kizárólag az élőlények mindennapjait befolyásolják, hatással vannak a domborzatra is, nem is kis mértékben. Az Etna 1980-ban érte el tankönyvi magasságát, mely 3350 méter. Ezt pedig éppen a kitörések sorozatának köszönhette.

kép: etna3340.com

2018-ra a hegy magassága 3326 méterre csökkent, köszönhetően az évek során bekövetkezett összeomlásoknak. Most azonban új rekordot állított be a hegy, egészen pontosan 3357 méterrel. Innentől tehát a tankönyveket is lehet módosítani, mivel azokban a hegy maximális magassága van feltüntetve.

kép: aa.com.tr

lead kép: ollirg-Shutterstock.com