Június 24. Hétfő, Iván

Nagyon sok "Föld" lehet a galaxisunkban, mégsem mehetünk sehova a saját katasztrófáink elől

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világűr mindig foglalkoztatta az embereket. Nem csak azért, hogy megérthessük saját világunkmikéntjeit, hanem azért is, mert keressük a választ: vajon egyedül vagyunk? A klímakatasztrófa kapcsán pedig egy újabb kérdés is felvetődik: van hova mennünk?

Van hova!

Azexobolygók, vagyis a Földhöz hasonló, az általunk ismert életre alkalmas bolygók sora elképesztően hosszú lehet. A Koppenhágai EgyetemGlobeintézetének szakértői egy friss tanulmányukban azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy vajon a víz és a szén máshol is megjelenhet-e a Tejútrendszerben. Ez a két elem ugyanis alapvető építőkövei a Földnek is, az élet - legalábbis az általunk ismert élet - kialakulásának is alapfeltételei. A válasz pedig egészen meglepő.

kép: exoplanet-diagrams.blogspot.com

A víz és a szén ugyanis nem ritka elemek a galaxisunkban, sőt! A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen mennyiségben vannak jelen egy-egy bolygón. Létezhetnek ugyanis egészen száraz, vagy akár teljességgel vízzel fedett bolygók is.

Ez pedig egyértelműen feltételezi, hogy igen nagy eséllyel találkozhatunk élettel más bolygókon is – persze ezek észlelése, még fejlett civilizációk esetén is elképesztően nehéz feladat!

Nincs mivel

A világ egyik legokosabb embere, StephenHowkingprofesszor egy kissé lehangoló válasszal állt elő. Szerinte ugyanis nem lehetséges, hogy az emberiség a közeljövőben képes legyen elhagyni szülőbolygóját, egyszerűen az utazás kivitelezése miatt.

Vagyis hiába létezhet galaxisunk milliárdnyi csillaga körül még ennél is több élettel teli bolygó, a klímakatasztrófa elől egyik sem jelent menekvést. Hogy képes lesz-e az ember ezeknek a bolygóknak a felfedezésére?Kétség kívül, de ehhez még sok időre lesz szükségünk, és ehhez bizony meg kell óvnunk a saját bolygónkat.

kép: exoplanets.nasa.gov

Van hova mennünk, de nincs módunk a távozásra, és nem is ez a feladat. A Föld fennmaradása biztos, ahogyan az élet is megmarad rajta. A klímaváltozás nem eltörli az életet - maximum az emberiséget -, hanem gyökeresen változtat azon, keserűen megleckéztetve a pazarló életvitelt.

lead kép: universetoday.com