Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta a levegő Észak-Indiában

Érdekesség
2020. április 22. 14:00
null

A karantén okozta pozitív változásokról már számos cikkben beszámoltunk, de sok helyen továbbra is folyamatos rekordok dőlnek meg az alacsony levegőszennyezettséget illetően.

Ahogyan sok más ország kormánya, úgy az indiai vezetés is szigorú intézkedéseket vezetett be (március 25-én) a COVID-19 koronavírus elterjedésének csökkentése érdekében. Csökkentették a gyárakban zajló munkafolyamatokat, továbbá jelentősen csökkent az autókat, buszokat és a repülőgépeket használók száma.

cnn.com

A korlátozások elrendelése után már 1 héttel később, 20 éve nem látott szintre süllyedt le a légszennyező anyagok koncentrációja.

A következő ábrán látható első öt kép az aeroszolok (a légkörben található szilárd vagy folyadéknemű részecskék) optikai mélységét mutatja be, március 31-e és április 5-e között minden évben 2016-tól 2020-ig. A hatodik térkép pedig 2020 értékeit hasonlítja össze 2016-2019 közötti értékek átlagával. Ennek az optikai mélységnek a mérése azért fontos, mert megmutatja, hogy a részecskék mennyire nyelik el vagy tükrözik vissza a fényt, amikor az a légkörben áthalad. Ha az aeroszolok 1 vagy annál nagyobb optikai mélység értéket vesznek fel, az azt jelenti, hogy a felület közelében koncentrálódnak, így az emberi szervezetre is kifejezetten veszélyesek. Ha az optikai mélység kisebb, mint 0.1, akkor tekintjük a levegőt tisztának.

nasa.gov

A képen látható, hogy a legnagyobb változások Észak-India térségét érintették.

A következő ábrán az aeroszolok optikai mélység méréseinek a napi felbontása (Észak-Indiában) látható, 2020 január 1-jétől április 5-ig a 2016-2019-es átlaghoz képest. Fontos megjegyezni, hogy az itt látható február végi emelkedés egybeesett az akkor a környéken tomboló erdőtüzek eseményével is.

nasa.gov

Április első hetére pedig rekord alacsony értéket mértek, mivel az elmúlt 20 év megfigyeléseinek a legalacsonyabb szintjét figyelték meg. Ennek fényében talán nem tűnik nagyon meglepőnek, hogy a környéken élő emberek, évtizedek elteltével látják újra megint a közelben lévő Himalája csúcsait.

twitter.com/Rajat Sain

Az emberi tevékenységek által bekerülő aeroszolok mérése rendkívül fontos, hiszen ezek az apró részecskék könnyen bejutnak az emberi szervezetbe, így károsítva az emberi tüdőt és szívet.

lead kép: cnn.com

légkörtisztaázsialégszennyezettséglevegő