Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Most már tény: az erdő gyógyít - ehhez pedig csak kis idő kell

null

Az ember igencsak eltávolodott a természettől, ami nagyon nem jó dolog. Valahogy belekerültünk a beton és a neonfények fogságába, ami nem a megfelelő környezet számunkra, már ha az egészségünk megőrzése is cél.

Kell a természet

A város kifejezetten sok stresszel járó közeg. Nem csak azért, mert itt dolgozunk, vagy mert sok ember zsúfolódik össze egy viszonylag kis helyen. Hanem azért is, mert nagyon kevés a növényzet.

kép: bbc.com

A dugókban a legtöbben az arcunkat is le tudnánk kaparni, nem is beszélve a tömegközlekedésről, ahol cipókanál kell ahhoz, hogy valahogy lejussunk az elképesztően zsúfolt buszokról, villamosokról. Ehhez jön még a folyamatos zaj, és persze az is, hogy valami valahol folyamatosan világít, legyen szó akár nappalról, akár éjjelről. A szmog, a stressz afényszennyezésés még számtalan más összetevő pedig erősen próbára teszi a szervezetet, aminek szüksége van a kikapcsolódásra, a nyugalomra.

Az nem titok, hogy a parkokban, a strandokon vagy az erdőben azembernagyon jól ki tud kapcsolni, most azonban azExeteriEgyetem kutatói egy átfogóvizsgálattalazt ismegmondták, hogy az egészségünkhöz elengedhetetlen a természet közelsége.

Két óra kell!

Az orvostudományi kar kutatói konkrét számokkal is szolgáltak. Az egészségünk megőrzése érdekében heti két órára szükségünk van a természetben. Érdekesmódon azmindegy, hogy egyszerre töltünk el két órát, vagy részletekben, de az tény, hogy szükségünk van rá.

Nyilván az egyéni igények ezt még árnyalhatják, valamint az sem mindegy, hogy valakinek van-e kertje, vagy sem - érdekesség, hogy a kerttel rendelkező emberek 50%-kateherként éli meg a saját kis természeti oázisát.

kép: dw.com

Hogy pontosan miért is segít nekünk a természet? Erre a kutatók sem találtak választ, hiszen ezt nem igazán tudta megfogalmazni senki. Ugyanakkor nagy valószínűséggel a nyugalom az, ami hiányzik az életünkből. A természetben, a parkokban és a strandon jó esetben csend van, nem sürget minket senki, nem sietünk sehova. Képesek vagyunk éppen akkor és ott lenni, és elmerülni önmagunkban, ami elengedhetetlenül fontos az egészségünkhöz, és ami – mivel mi magunk is a természet részei vagyunk – nem kivitelezhető a flóra és a fauna nélkül.

lead kép: fwallpapers.com