Május 21. Kedd, Konstantin

Garantáltan tiszta vizet akar inni? Ehhez csak egy kulacs kell!

Érdekesség
2019. november 18. 08:00
null

Nagyon sokszor lehet hallani, főleg a globális felmelegedés kapcsán, hogy mekkorakincsaz édesvíz. Ezt egy kicsit módosítani érdemes, mert a mondat így hangzik helyese: hatalmas kincs az iható édesvíz.

Fertőzés

Az ihatóság kiemelése mindenképpen fontos. Nem csak azért, mert az ember a fejlett európai országokban megszokta, hogy nem iszik a folyókból, hanem azért is, mert sokszor még a csapvízben sem bízunk meg.

Ez pedig nem ok nélkül történik, hiszen egyre - másra lehet olvasni, hogy milyen vegyi anyagokat, hormonokat, vagy baktériumokat is tartalmaz egy-egy terület csapvize. És bár ezeket a vizeket rendszeresen fertőtlenítik és ellenőrzik, mégis sokan érzik úgy, biztonságosabb a palackos víz.

kép: inhabitat.com

Tanulmányok igazolták azonban, hogy sikeresen beszennyeztük a forrásvizeinket is, hiszen a palackos vizek lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaznakmikroműanyagokat, mint a csapvíz. Mi lehet akkor a megoldás, hiszen fémpalackban nemigen lehet vizet kapni, üvegben meg csak kis kiszerelésben, és kevés helyen.

LARQ

Pontosan ezt a gondot hivatott áthidalni a LARQ palackja, mely fémből készül, vagyis tökéletesen BPA mentes, műanyag csupán a csúszásgátló szilikonborításban kapott helyet. De mitől olyan különleges ez a palack?

A LARQ nem szűrőkkel tisztítja a vizet, mert ezek egyrészt nem olyan megbízhatóak, másrészt folyamatos cserét igényelnek, vagyis jelentősen terhelik a környezetet. A megoldásuk ennél elegánsabb. A kórházak már évek óta használják az UV fényt fertőtlenítésre, csakhogy a fényforrás túlságosan nagy egy palackban való elhelyezésre. A cég azonban megoldotta, hogy az UV technológiaLedformájában is elérhető legyen. Ennek köszönhetően könnyen beépíthető a palack tetejébe, és gombnyomásra működtethető.

kép: inhabitat.com

A palack tartalmát aled 60 másodperc alatt fertőtleníti, de automatikusan a palackot is sterilizálja naponta 6-szor. Emellett a környezetre is gondoltak, mivel az újled40-szer tovább bírja, mint hagyományos társai, és az egyetlen cserére szoruló alkatrész az elem, amit használattól függően havonta kell cserélni. Tölthető elemek esetében azonban ez a szennyezés is kiiktatható.

a kényelem is fontos szempont volt, így a palack hideg és meleg italok tárolására is alkalmas, a hideget 24, a meleget 12 óráig tartja a kellemes hőfokon. Az ára azonban borsos, mivel az 500 ml-es palack 95 fontba, azaz több, mint 37 000 forintba kerül.

lead kép: cbn.co.za

UVvízbaktériumemberkulacsélet