Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Szemétből étkészlet

Érdekesség
2019. október 05. 11:00
null

A szemét megszüntetése terén a legtöbbször a műanyagokkal vagy az élelmiszerpazarlássalszoktunk foglalkozni. Ennek oka, hogy ez a két szegmens nagyon erősen beleszül a jelenlegi legégetőbb problémánkba, mégpedig a klímakatasztrófaalakulásába. De nem csak az a két szemét van a világon.

Törmelék

Jelentős mennyiséget teszi ki a szeméttelepeken a törmelék, melynek összetevői a kövek, tégladarabok, üvegek és porcelánok. Ezek mennyisége is több tonnára tehető, és bizony így összességében már mindenképpen foglalkozni kell ezzel a szemétcsoporttal is.

kép: inhabitat.com

Annál is inkább, mivel, ha a szemét lebomlási idejét is figyelembe vesszük, akkor bizony azzal szembesülünk, hogy a műanyagokéval vetekszik ez az idő, igaz, legalább nemmérgezőeka részecskéik. Ennek ellenére érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogyan lehet ezektől a hulladékoktól megszabadulni, hiszen a keletkezésük folyamatos, és bárújrahasznosíthatóak, mégis, a keletkező mennyiségnek csupán töredéke kerül vissza a körforgásba.

Szemétből termék

A hulladékot lehet tekinteni valami szükséges rossznak. Lehet utálni és köpködni rá, vagy lehet értelmezni annak, ami: fel nem használt, parlagon heverő alapanyagnak. Pontosan ezt tette aKikstarterenindult projektében is aGranbyMűhely. Az Egyesült Királyságban működő vállalkozás kizárólag a szemetet, illetve annak válogatott összetevőit használva alkot valami egészenmutatósak, és hasznosat, amit, ha nem tudnánk miből is van még adesignerlakberendezési üzletek polcain is keresnénk. Így azonban, hogy tudjuk, remélhetőleg még vonzóbb lesz, hiszen nem csak szép, tökéletesen tiszta, mentes minden szennyező anyagtól, és a funkcióját is maradéktalanul ellátja.

kép:kép: inhabitat.com

a kő, porcelán és egyéb törmelékekből a cég étkészleteket gyárt, tányérokat, bögréket, több színben, nagyon szemrevaló kivitelben. A tányérok a funkcionalitásnak is megfelelnek, hiszen mikróba is lehet tenni őket, és a mosogatógép sem tesz kárt bennük. Kizárólag újra felhasznált anyagokból készülnek, és persze 100%-banújrahasznosíthatóak. A beszerzésük sem annyira vészes, bár a szállítással együtt már a felső kategóriában lehetnek. A teljes vacsorakészlet árakb130dollár, azaz körülbelül 40 000 forint

leadkép: inhabitat.com

termékpénztányérhulladékemberbögre