Június 16. Vasárnap, Jusztin

Gondokat okoz a házimacska? Együk meg...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

KirshaKaecheleamerikai művész egy igen egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldást talált arra, hogyan is vegyük fel a harcot azinvazívfajokkal szemben. Együk meg őket!

Invazívfajok és az ember

Az olyan élőlényegeket, melyeket behurcolnak, vagy a környezeti változások hatására megjelennek egy olyan területen, ahol addig nem voltakhonosak, majd ott szinte kontrollálhatatlan szaporodásba kezdenek,invazívfajoknak nevezzük. Ezek a lényeg ideális körülményekettalálnakott, ahova bejutnak, és mivel természetes ellenségeik sincsenek az adott helyen, így gyorsan és hatékonyan elfoglalják azt, kiszorítva az őshonos flórát és faunát.

kép:gourmettraveller.com.au

Ezzel nem csak komplett ökoszisztémákat tesznek tönkre, de veszélyt jelenthetnek a terület eltartóképességére, és ránk, emberekre is. Hiszen sokinvazívfajaz élelmiszertermelés kárára szaporodik, míg mások a haszonállatok pusztulását is okozhatják.

Innen pedig egyenesen adódik a kérdés: mégis mit tehetünk azinvazívfajok ellen? Egytasmánszakácskönyv szerint, melyetKirshaKaechelealkotott meg, egyszerűen együk meg a problémát.

Megenni?

Nem olyan elrugaszkodott ez az elképzelés, mint elsőre hinnénk, hiszen sokinvazívfaj azért került behurcolásra, mert finom. Ilyenek lehetnek például a nyulak, de nem csak a megszokott ízeket lehet megtalálni a könyvben.

Komoly gondokat képesek okozni a szürke mókusok is, pedig egyszerűen kezelhető a baj, hiszen a mókus ehető, ráadásul ízletes is. Kicsit más a helyzet akolorádobogárral, mely szinténinvazívfaj, és bár találunk hozzá receptet a könyvben, valószínűleg kevesen fogják megkóstolni. Ahogyan a házimacskát is, ami pedig az egyik legnagyobb károkozója a természetes élőhelyeknek,igaz, ezt könnyebben ki lehet küszöbölni, ha nem tartunk sok macskát, illetve, ha ivartalaníttatjuk őket. De a macska is ehető, így recept is tartozik hozzá.

kép:abc.net.au

a könyvből az irónia sem hiányzik, mivel mint az egyik legnagyobb hatást gyakorló faj elkészítésére is találunk receptet. Fokhagymával és babérlevéllel ízletesen készíthető el az ember is - bár ez a része a könyvnek egyrészt fikció, másrészt a polgárpukkasztás a célja. Tény azonban, hogy az élelmezési problémákra issokszorválasz lehet, illetve az ökoszisztémákat is segíthet megmenteni, ha olyaninvazívfajokat eszünk meg, mint arókazuzu(oposszumféle Ausztráliában), a kecske, a disznó, a szarvas, vagy éppen a teve, mely Ausztráliában okoz gondokat.

lead kép:finedininglovers.com