Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

El tudunk költözni a Földről ha kell?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkodott már azon, mi lesz abban az esetben, ha nem leszünk képesek útjátállnia klímakatasztrófának, és ha hagyjuk, hogy olyan méreteket öltsön,amiketvizionálnakegyes kutatók? A legtöbben erre azt a választ adják: akkor el kell hagyni a bolygót.

Másik Föld

Sok film és könyv is foglalkozik azzal a kérdéssel, létezhet-e egy másik Föld. A válasz természetesen igen, már csak a nagy számok törvénye alapján is, hiszen az univerzum végtelen nagy. De nem kell olyan messzire menni, hiszen a tudomány jelenleg több, mint 4000exobolygótismer csak a tejútrendszerben, és ezek közt bőven lehet akár élhető felszínű bolygó is, és akkor még csak ki sem léptünk a galaxisunkból.

kép:astronomy.com

Persze bizonyíték egyelőre csak a matematika és a fizika törvényei alapján van, látni ilyet nem láttunk még. A remény azonban így nem alaptalan, vagyis egyszer az emberiség el is hagyhatja a Földet, és más bolygókat is gyarmatosíthat.

Egyszer...

Michel Major, az idei év fizikai Nobel-díjának büszke tulajdonosa azonban gyorsan letöri az ebben reménykedők lelkesedését. És sajnos igaza is van.

Ahhoz, hogy embert juttassunk a Holdra hatalmas erőfeszítések kellettek. Ha minden jól megy, 50 éven belül embert leszünk képesek juttatni a Marsra. Talán az is elképzelhető, hogy 100-200 év múlva már a Jupiter is “elérhető” távolságra kerül, ám a legközelebbiexobolygóis 70 000-szer messzebb van, mint a naprendszerünk gázóriása, vagyis az, hogy elérjük egyelőre biztosan csak álom. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ilyen “közel” élhető bolygóra is bukkanunk - és ha már itt tartunk, akkor annak is kicsi az esélye, hogy az lakatlan lesz.

kép:www-astro.physik.tu-berlin.de

Vagyis – a tudós szerint is – nincs jobb esélyünk, mint anyabolygónkat megmenteni, hiszen csodálatos, és nagyon is élhető. A klímakatasztrófát az ember idézte elő, így a megoldás nem a menekülés, hanem az, hogy helyrehozzuk a hibánkat, és megtanulunk úgy élni, hogy közben ne pusztítsunk magunk körül. A nagy távolságokat felölelő űrutazáshoz szükséges fizika – ha létezik - egyelőre ismeretlen az emberiség előtt.

lead kép:exoplanets.nasa.gov