Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Drágán és kilószám vesszük a műanyagot, melyet aztán egyből ki is dobunk...

Érdekesség
2018. november 03. 15:00
null

A műanyag hulladék problémája egy igen nehezen orvosolható dolog. Nem csak azért, mert rengeteg műanyagot használunk, és szinte észre sem vesszük, hanem mert olyan dolgok is műanyagban érkeznek, amiket nehéz kikerülni.

Mindenhol műanyag

A tudatos vásárló, amikor elmegy a boltba, akkor visz magával bevásárlótáskát, vagy megveszi a többször használható darabokat a pénztárakban. Csakhogy eközben elképesztő mennyiségű műanyagot pakol a kocsijába!

kép: a-gyal.hu

Egy átlag bevásárlás során egy hétre az emberek vesznek fagyasztott zöldséget, mely ugye műanyag csomagolásban van. Vesznek friss zöldséget, gyümölcsöt, és mindet kis zacskókba teszik, vagy azok már eleve műanyagba vannak csomagolva. Vesznek húst, ami műanyag fóliában, polisztirol tálcán kapható, vesznek tejfölt, joghurtot, margarint és túrót, melyek egytől egyig műanyag csomagolásban kelletik magukat a polcon. A pénztárig egy kis műanyagba csomagolt csoki is beugrik a kocsiba, na meg egy karton víz, szigorúan PET palackban, műanyag zsugorfóliába tekerve.

Na jó, de ez ellen mit lehet tenni?

Tudatos vásárlás. Ez nem azt jelenti, hogy csak bevásárlótáskát viszünk magunkkal. Teljesen felesleges a sok kis műanyag zacskót használni, mikor 300 forint környékén vehetünk kis vászonzsákot, ami ugyan olyan tökéletes, mint a műanyag társa, csak éppen több száz alkalommal használható, és utána lebomlik a szemétben. A zöldséget nem kell fagyasztva megvenni, amikor idény van, akkor nagyobb tételben érdemes vásárolni – olyankor olcsóbb is -, és ezt otthon le lehet fagyasztani ételhordókban is. A hentesnél a húst lemérés után szintén kérhetjük üveg, vagy ételhordó edénybe, ezt pedig a hűtőbe, fagyasztóba is tehetjük, utána pedig mosható és újra használható!

kép:qualitylogoproducts.com

De mi a helyzet a tejföllel, joghurttal és társaikkal? Ezeket csak akkor szerezhetjük be csomagolás mentesen, ha a termelőtől vásároljuk – amire a városban sajnos kicsi az esély -, vagy keresünk csomagolásmentes boltot. Ezeken a helyeken az áru nincs előre csomagolva, a magunkkal hozott tárolókba mérhetjük ki, és vihetjük haza.

A műanyag hulladékok elkerülése csak az első lépés, a fenntarthatóság érdekében a lehető legkevesebb szemetet kell létrehozni, ennek pedig mindenképpen szükséges feltétele a tudatos vásárlás!

lead kép:promostime.wordpress.com

műanyagpénzszemétvásárlásboltétel

Ezek is érdekelhetik