Május 29. Szerda, Magdolna

Nagyon sokba lenne a pet palackok visszaváltása, de…

null

Szlovákia úgy érzi, itt az ideje tenni a pet palackok folyama ellen, betétdíjassá tenné ezt a terméket.

Nem is rossz az!

Emlékszik még, amikor a tejet üvegben is lehetett venni? Vagy amikor minden üvegpalackot vissza lehetett vinni a boltba, és azért egy kis pénzt vissza is adtak? Az előnye kétségkívül megvolt, hiszen így az újrahasznosítás sokkal jobban biztosítva volt, ráadásul a vevő is úgy érezhette, visszakap valamit azért, mert tesz valamit.

Kép:bostik-industrial.com

Most ez lenne a cél a pet palackok esetében is. bár ma már szép számban láthatunk szelektív kukákat, sőt, a szelektív gyűjtés kötelező is, ez azonban nem jelenti azt, hogy eleget tettünk. A pet palackok ugyanis hatalmas környezeti terhelést jelentenek, tekintve, hogy műanyagok, és mint olyanok, sok palack egyáltalán nem bomlik le a természetben. Soha.

Sokba lenne

A szlovák környezetvédelmi miniszter Solymos László elmondta, hogy se nem gyors, se nem olcsó nem lesz a folyamat, és persze a kivitelezhetősége nagyban függ az Uniós vita kimenetelétől is, de nagyon szeretné, ha 2020-ig, míg hivatalban van, megvalósulna a projekt. A pet visszaváltó hálózat kiépítése 10 millió eurós nagyságrendű beruházás, és persze hosszas tárgyalásokat igényel a kereskedőhálózattól is. Ha azonban megvalósul, azzal Szlovákia nagy lépést tesz a környezetvédelemért, és példát állít a környező országok számára is.

Kép:wikipedia.org


lead kép:honchuanvietnam.com