Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Az újrahasznosítás közvetlen hasznot is hajthat!

null

A tömegközlekedés preferálása az autók helyett nagyon jó lehetőség arra, hogy csökkenthessük a károsanyag kibocsátást a városokban, és a levegő minősége is lényegesen jobb legyen. Ahhoz azonban, hogy az autókból átüljünk a buszokra, azoknak valamit olyasmit kell nyújtaniuk, ami kecsegtető!

Indonézia nem az egyetlen

Indonézia egyik nagyvárosában a lakosság a buszjegyek árát megválthatja válogatott és tisztított műanyag hulladékkal is. ezzel pedig pénzt spórolhatnak, vagyis ingyen utazhatnak a buszon a hulladékért cserébe. Izland ennél kicsit tovább ment.

kép:thoughtco.com

A negyedik legnagyobb városuk, Akureyri ugyanis ingyenessé tette a tömegközlekedést. Na nem szívjóságból, hiszen a városnak a buszok fenntartása komoly költséget jelent. az oka az, hogy a lakosság hajlandó környezettudatosan élni, így a városban már nem csak ők, de a turisták is teljesen ingyen utazhatnak a buszokon!

Tudatos élet = spórolás!

Igen, ez ebben az esetben tökéletesen igaz! A lakosság a környezettudatosságát ebben az esetben a használt sütőolaj gyűjtésével mutatja meg. az éttermek és a magánházak is, egytől egyig – de legalábbis nagytöbbségükben – a sütőolajat rendszeresen gyűjtik. Ez pedig nem nehéz feladat, mivel olyan sok helyet nem foglal, és keletkezik belőle bőven, vagyis igazán nem nehéz gyűjteni.

kép:wired.com

Hogy ez miért éri meg? A használt sütőolaj veszélyes hulladék, vagyis alapból nem szabadna a környezetbe kerülnie. Összegyűjtve azonban nagyon is hasznos lehet. Tisztítás, és néhány egyszerűbb kémiai eljárás során bioüzemanyagot, és bio fűtőanyagot lehet belőle előállítani, ami így a természetnek is sokkal kisebb terhelést jelent, és pénz spórolás szempontjából sem mindegy. Olyannyira nem, hogy egy nagyváros teljes tömegközlekedését is ingyenessé lehet tenni csak abból a megspórolt összegből, melyet a használt sütőolaj újrahasznosítása eredményez. Ezzel pedig mindenki nyer, hiszen a város lakói is szívesebben ülnek buszra, ha az ingyenes és jól karbantartott (erre költik a megspórolt összeget) járműveken utazhatnak. Kevesebb az autó, ami kevésbé terheli a város útjait, nem kell annyi parkolóról gondoskodni, és nem utolsó sorban a város levegője is lényegesen tisztább lesz, a város maga pedig élhetőbb, szerethetőbb hellyé válik.

lead kép:unitedarts.org