Május 25. Szombat, Orbán

Igazán friss zöldséget venne? Irány Montreal!

null

Úgy gondolja, az a zöldség friss, amit a boltban kap? Igen? Montrealban biztos is lehet benne, mivel közvetlen a vásárló feje felett szüretelik!

Mitől lenne friss?

Egy zöldség vagy egy gyümölcs akkor lenne igazán friss, ha csak nemrég szedték volna le a növényt. Ez egy napot kellene hogy jelentsen, maximum, de jól tudjuk, hogy ez kivitelezhetetlen. Hiszen először is meg kell termelni a növényeket a földeken, aztán szüretelni kell, és ládákba rendezni. Ezután jöhet a szállítás a központba, onnan a szortírozás az áruházakhoz. Kiszállítás és kipakolás, és a vevő máris válogathat a „friss” áruk között. Nem sok az idő, de tény, hogy gyorsabb lenne, ha mi magunk termelnénk meg, amit eszünk.

Ez azonban sok esetben nem kivitelezhető. Egyrészt nem áll rendelkezésre mindenkinek a kert, másrészt sokaknak erre nem is igazán van idejük, vagy affinitásuk. Marad hát a bolt, és a kompromisszum.

(kép:dailymail.co.uk)

Montrealban más az irány

Egy helyi szupermarket úgy döntött, hogy igazáén friss termékeket kínál a vevőinek, úgy, hogy azzal ő is nagyon jól járjon. A gondolatot tett követte, és a 2300 négyzetméteres épület tetején meg is kezdte a zöldségek termesztését.

Igen, az épületen termelik a boltban eladott zöldségeket, vagyis a friss áruért egyszerűen csak fel kell menni egy lépcsősoron, kihúzni a földből a finomságokat, lemosni, és eladni. Így pedig a vevők is valóban friss áruhoz jutnak, a kereskedő pedig ma a lesz a termelő is, így a szállítási költségeket rögtön meg is spórolhatja, illetve a termelő hasznát sem kell megfizetnie. Ez pedig a vásárlóknak is jó hír, hiszen így a zöldségek olcsóbban kerülhetnek a polcokra.

A kert ötlete nagyon is jó, nem csoda, ha a szupermarket tulajdonosai arra számítanak, hogy más boltok is hasonló kezdeményezésekkel élnek majd a közeljövőben.

(kép:sustainablebrands.com)

Még zöld is

Az hagyján, hogy üzletileg megéri a kert a tetőn, de még környezetvédelmi szempontból is hasznos. Biotermelést folytatnak, vagyis vegyszermentes zöldségek kerülnek a boltba. Emellett az öntözéshez azt a vizet is felhasználják, amit a párátlanító berendezések vonnak ki a levegőből.

A növények és az öntözött föld pedig tökéletes hőszigetelők, vagyis a bolt hűtése és fűtése is alacsonyabb költséggel oldható meg. a kivitelezés valószínűleg nem volt olcsó, hiszen gondoskodni kellet a vízelvezetésről, valamint a nedvesség beszivárgását is meg kellett gátolni. Összességében azonban a beruházás gyorsan behozza majd az árát, tekintve, hogy nem csak az eladás, hanem a rezsi terén is pénzt lehet vele spórolni.

(lead kép:vanderbiltpoliticalreview.com)