Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Repülni olcsóbb, mint vonatozni - és ez bizony gond...

Éghajlat
2023. július 22. 08:00
null

Nyaralást tervezgetve, aki csak teheti, igyekszik a repülést választani, hiszen ez a leggyorsabb megoldás. Sőt, Európában nem is igazán drága, legalábbis könnyen találhatunk olyan járatokat, melyek sokszor meglepően olcsón érhetőek el. Ha pedig fontos az ár - és miért ne lenne az -, akkor a második megoldás a busz, vagy az autó lesz. De hol vannak a vonatok?

A Greenpeace összehasonlító vizsgálatai megmutatták, hogy sajnos a vonatközlekedés az esetek jelentős hányadában a többi lehetőség mögött jelentősen lemaradva kullog. Nem, nem a vaskerekek zakatolásával van a baj, hanem azzal, hogy sokszor a vonatjegy a repülőjegy árának duplája, vagy többszöröse. Van olyan útvonal Európában, ahol ugyanabban az időpontban a vonat 30-szor drágább jegyet kínál, mint a repülő.

Az ok többek között az adókedvezmények, melyeket a repülőtársaságok kapnak, illetve az, hogy a környezetvédelmi szempontból leginkább fenntartható alternatíva, vagyis a vonat nem kap elegendő támogatást. Persze nem elhanyagolható szempont a kényelem és a gyorsaság sem, de amennyiben a vonattal feleannyiból, esetleg harmad,negyedannyiből érhetnénk el az utazásunk célját, akkor már hajlandóak lennénk akár 8-10 órát, vagy többet is zötyögni egy vonaton – persze, ha a felszereltsége és tisztasága is megfelelő lenne.

Hogy a repülés ilyen népszerű és olcsó, nagyon rossz a bolygó szempontjából. Ez ugyanis a lehető legszennyezőbb megoldás - fej-fej mellett halad a hajózással -, ráadásul egyelőre nem is létezik környezetbarátabb alternatívája. Ezzel ellentétben az autónak és a busznak igen, míg a vonat minden szempontból a leginkább környezetbarát gépesített megoldás a közlekedésre. Ahhoz, hogy az emberek a vasparipa mellett tegyék le a voksukat, a környezettudatos szemlélet nagyon kevés. Kellenek az ösztönzők is, melyek elsősorban anyagi természetűek, de a vonatközlekedés renoméjának emeléséhez a komfortfokozat emelésére is szükség lesz - példának okáért a légkondicionálás, a tisztaság és az elérhető szolgáltatások színvonalának emelése mindenképpen sokat segítene a népszerűség emelkedésében.

képek és lead kép: shutterstock_

repülőjegyhajózásbuszár