Június 16. Vasárnap, Jusztin

Élni és élni hagyni - pandémiák sora vár ránk, ha nem lépünk időben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírussal kapcsolatosan sokan nem értenek egyet a tudósokkal abban, honnan is indulhatott ki a járvány. Az elfogadott nézet szerint a SARS vírusok is úgynevezett Zoonózisos kórokozók, melyek az állatokról terjednek az emberekre. Ide sorolható a Zika vírus és az Ebola is, számtalan más kórokozóval együtt.

A tudósok most arra a tényre igyekeznek egyre erőteljesebben rámutatni, hogy sürgősen és hatékonyan kell fellépnünk a klímakatasztrófa ellen, mert ha nem tesszük, akkor bizony a koronavírus-járványhoz hasonló pandémiák mindennapossá is válhatnak. A klímakatasztrófa ugyanis messze nem csak ránk, emberekre lesz hatással.

Sokszor és sok helyen foglalkozott már a média és a tudomány azzal a ténnyel, hogy a klímaváltozás bizony elképesztő migrációs hullámmal is párosul majd. Azt azonban valahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az állatok sem várják egy helyben, ölbe tett manccsal vagy lábakkal a végzetüket, hanem ugyan úgy vándorlásba kezdenek, akár az ember, ha menekül az élhetetlen környezetből. És mivel választásuk nemigen adódik, így jó eséllyel az ember közvetlen közelében lesznek kénytelenek életteret találni.

Ez pedig jelentősen növelni fogja a zoonózisos kórokozók veszélyét. Minél több a vadállatok és az ember, illetve a vadállatok - háziállatok - ember kontaktus, annál nagyobb az esélye egy újabb, sőt, sok-sok újabb pandémiának is. Ráadásul ebben a helyzetben sincsen más megoldás, mint végre valahára megtalálni a helyünket a természetben.

Amellett, hogy a klíma melegedését mindenképpen meg kell fékezni, kénytelenek leszünk az állatok életterét is legalább részben visszaadni. Nagy részben, már persze akkor, ha szeretnénk elkerülni a maszkhordásos, lezárásos, milliós halálozásokkal járó pandémiákat.

képek és lead kép: shutterstock