Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Néhány cég és vezetői az igazi felelősei az éghajlati krízisnek?

null

A klímaváltozással kapcsolatban az emberekben egyre nagyobb a szorongás, igyekeznek egyre többet tenni azért, hogy a folyamat megállítható legyen. Ez pedig nagyon jó, és tenni is kell, mindent, ami csak tőlünk telik!

Persze az is igaz, hogy a dolog nem csak rajtunk múlik, be kell szállni a “játékba” a vállalatoknak is. Ezek egy része - főleg a kis és középvállalatok - már felismerték ennek előnyeit és a belőle húzható hasznot, és tényleges zöldítéssel igyekeznek a célközönség kedvében járni. Sajnos azonban nem minden cég jár el így.

A hatalmasok

A The Guardien lap összeszedett néhány nagyobb céget, politikust és médiamogult, akik szerintünk kifejezetten nagy mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a klímakatasztrófa egyre hatalmasabb méreteket öltsön. Ezek a cégek és vállalkozások rendszerint nem zöldítenek, hanem pusztán zöldre mossák magukat, vagy a környezet megóvásáért tett lépéseik eltörpülnek a kihasználása mellett.

kép: pixabay

Hogy mely cégek szerepelnek a listán? AzExxonelőkelő helyen áll, de ide sorolható technikailag az összes olajvállalat, hiszen mindegyiknek érdeke a fosszilis anyagok használata - ami a klímaváltozás egyik fő motorja. Annyira nem meglepő az sem, hogy azok a politikusok is a listán szerepelnek, akik az olajvállalatok lobbijában is szerepet vállalnak, sőt, azok az ügyvédi irodák is - név szerint Gibson Dunn-t említi a cikk -, melyek igyekeznek elhitetni az emberekkel jogi eszközök segítségével, hogy a vállalatok is csak annyira hibásak a világot romboló folyamatokban, mint az “egyszerű emberek” - ez azonban nyilván nem igaz.

A listán természetesen szerepel a Facebook, illetve Mark Zuckenberg is, hiszen szinte minden olyan tevékenységből profitál, mely a bolygót roncsolja. De itt vannak feltüntetve befektetési szakemberek is, akik olyan portfóliókat igazgatnak, melyek profitja az erdőirtásokból és olajkitermelésekből adódik.

Sőt, olyan vállalattal is találkozhatunk - név szerint a Cargill -, mely élelmiszeripari vállalat, és az erdőirtások támogatása miatt került a listára. Itt foglal helyet Rupert Murdoch médiamogul is, akinek lapjai a cikk szerint az összeesküvés elméletek reklámozásával gyengítik a klímaváltozás elleni fellépés mértékét.

kép: naturalnews.com

Igaz, vagy sem...

Hogy mennyire van igaza a cikknek? Részben mindenképpen, hiszen állítása, hogy a mamutcégeknek sokszor érdeke a rombolás támogatása, kétségtelenül igaz. Hogy mindezért a cégek vezetői lennének a hibásak? Tulajdonképpen igen, bár egy cég feladata nem más, mint a profit maximalizálása. Az, hogy mennyire lehet rábírni egy gigantikus összegeket mozgató embert/céget arra, hogy másképpen lássa a világot, az már más kérdés, és eszközünk sem igen van rá más, mint a tömegek nyomásgyakorlása - elvégre végső soron minden mamutcég az “egyszerű emberekből” él.

lead kép: guardian.ng