Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Mostantól gyorsul a tengerek melegedése?

Éghajlatvíztengerklímameleghideg
2021. november 01. 11:00
null

A klímaváltozásnak számos olyan hatása van a bolygónkra és persze ránk nézve, melyeket el tudunk kerülni abban az esetben, ha időben lépünk. Már erre is csak igen kicsi esélyünk maradt, de még megvan. A tengerszint emelkedése azonban egy egészen más tészta.

Jelenleg a szintemelkedés mintegy kétharmada származik abból az édesvíz mennyiségből, mely a gleccserek olvadása nyomán jut az óceánokba. Ez már önmagába is igen nagy gond lenne, hiszen a sókoncentráció fontos szerepet játszik a tengerek ökológiai egyensúlyában, valamint az energiaszállító rendszerek működésében.

A tudósok azonban egy másik részletre is figyelmeztettek már minket, mely a mostani szintemelkedés egyharmadáért felel, ez pedig a hőtágulás. A tengerek vize az emelkedő hőmérsékletük miatt egyre több helyet igényelnek, ez pedig szintemelkedéshez vezet. És sajnos hiába állítjuk meg már akár holnap a globális felmelegedést, a hőtágulás folyamata akkor is zajlik tovább, megállíthatatlanul.

kép: Sarah Grillo-Axios

Egy friss tanulmány most azt is állítja, hogy a tengerek melegedése jelentősen felgyorsulhat. Eddig - legalábbis a tanulmány szerint – a mélytengeri régiók hűtő hatása érvényesült, ennek köszönhetjük, hogy csak ilyen lassan melegedtek az óceánok. Ám mostanra a tanulmány szerint már nem képes kiegyensúlyozni a melegedést a mélytengerek hideg vize, vagyis a melegedés felgyorsulhat.

TimDeVireprofesszor aNatureCommunicationsmagazinban publikálta eredményeit, melyeket a tengerekben zajló hőcsere folyamatok és a melegedési adatok, valamint egy sor más adat segítségével alkotott meg. Érdemes figyelni a tanulmányra, hiszen ez a rendelkezésre álló összes adatot feldolgozza – ehhez egy fejlett mesterséges intelligencia segítsége is kellett.

kép: ALEKSEYSTEMMER-GETTY

A tanulmány szerint a mélytengerek kiegyensúlyozó hatása 1990-ig érvényesült, onnantól azonban már nem, vagyis a melegedés gyorsuló ütemben érzékelhető majd. Ez pedig nem csak a tágulási folyamatot gyorsítja, hanem a meleg vízfelszín a ciklonok keletkezésében is robbanásszerű gyorsítást és erősödést hozhat létre.

A tanulmányt azonban sokan támadják is (többek között a NOAA), azzal érvelve, hogy bár az adatok helyesek, a mélytengerek hőmérsékleteiről csak az 1970-es évek óta vannak eredményeik, vagyis az átfogó kutatáshoz egyelőre ez nem elegendő, hiszen nem nyerhetünk általa betekintést a mélytengeri hőcsere és más folyamatokba sem.

lead kép: Petmal - IStock